UPOZORENJA

"Fentanil" pretekao i heroin, upaljen alarm za policiju

''Fentanil'' koriste oni koji boluju od najtežih bolesti, poput kancera

Dž. Bl - Al. B.

18.3.2018

Posljednje zapljene narkotika koje su izvele bh. policijske agencije pokazale su koliko je porasla popularnost analgetika ''fentanil'', koji se sve više ilegalno nabavlja i koristi. Zloupotreba ovog lijeka protiv bolova ima katastrofalne posljedice po korisnike, a nerijetko može dovesti i do smrti. ''Fentanil'' je legalan u mnogim zemljama, a uzimaju ga uglavnom pacijenti koji boluju od najtežih bolesti, poput kancera.

Dobiju na recept

Na narkotržištu jugoistočne Evrope ''fentanil'' se pojavio prije nekoliko godina i umnogome je potisnuo heroin i postao veliki hit među narkomanima. Značajne zapljene ''fentanila'' proteklih mjeseci odigrale su se na području Bosansko-podrinjskog kantona.

- Zabrinjava nas upotreba ''fentanila'', čijom zloupotrebom može doći do ugrožavanja zdravlja, pa čak i smrti. Ovisnici dolaze najčešće do flastera protiv bolova i dobivaju se na osnovu ljekarskog recepta - kaže glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac. 



Markotić: Užasne posljedice korištenja. Markotić: Užasne posljedice korištenja

Male doze

Zbog njegove jačine, doze koje se primjenjuju u medicini su male. Narkomani ga konzumiraju i ušmrkivanjem, intravenozno ili pušenjem. O opasnosti korištenja upozorila je i Filipa Markotić, toksikologinja iz Mostara.

- Doza od 0,1 miligram postiže učinak kao doza ''morfina'' od 10 miligrama. Najčešće nuspojave su mučnina, povraćanje, pospanost, tromost, euforija, ukočenost mišića, usporen rad srca, vrtoglavica i otežano disanje. Treba biti oprezan zbog mogućnosti ovisnosti i prestanka disanja koje može dovesti do smrti. Istovremena primjena ''fentanila'' s ''apaurinom'', ''leksilijumom'', alkoholom može izazvati pospanost, prestanak disanja, komu, pa i smrt - pojašnjava Markotić.



Bilajac: Zabrinjava nas zloupotreba ''fentalina''. Bilajac: Zabrinjava nas zloupotreba ''fentalina''

Smrtonosni flaster

Smrtni slučajevi usljed trovanja ''fentanilom'' u BiH nisu zabilježeni, napominje Markotić, ali u zemljama Evropske unije situacija je znatno lošija.

- Evidentirani su slučajevi u EU u kojima je došlo do odljepljivanja flastera s bolesne osobe na zdravu osobu pri tjelesnom kontaktu. Također, bilo je slučajeva u kojima je dijete progutalo flaster. U svim tim situacijama su bili smrtni ishodi - rekla je Markotić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.