UZBUNA

Nakon četiri eksplozije u Ostinu, policija uvjerena da je riječ o povezanim zločinima

AFP

Washington post/J. B.

19.3.2018

U nedjelju navečer u Ostinu, u državi Teksas, eksplodirala je bomba. Ova eksplozija bila je četvrta po redu u posljednje dvije sedmice.

Kako je saopćila policija u eksploziji su povrijeđena dvojica mladića u dvadesetim godinama, ali njihovi životi nisu ugroženi.

Sve eksplozije posljedice su detonacije paketa bombi. Prve tri bombe detonirale su kada su žrtve pokušale pokupiti pakete.

Policija zaključuje da su napadi povezani, te da bi eksplozije mogle biti rasistički motivirani zločini, jer su se eksplozije dogodile u mjestima na kojima žive Afroamerikanci.  

- Uvjereni smo da su četiri bombaška napada povezana – saopćio je šef policije u Ostinu Brajan Menli (Brian Manley).

On je također kazao da su bombe vjerovatno aktivirane preko žičane zamke, te je upozorio stanovnike da ne diraju bilo kakve sumnjive pakete koje nađu.

Podsjećamo, prva bomba usmrtila je 17-godišnjaka i ranila jednu ženu. Druga bomba eksplodirala je istog dana, kada je paket podigla 75-godišnja Hispanoamerikanka, pri čemu je teško ranjena. Treća bomba ostavljena je 2. marta na ulazu u jednu kuću u Ostinu, gdje također žive Afroamerikanci. Ta je bomba ubila 39-godišnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.