REAKCIJE

MUP KS: Od početka godine 14 lažnih dojava o postavljenim bombama

Avaz.ba

21.3.2018

U posljednje vrijeme učestale su lažne dojave o podmetnutim bombama u državnim institucijama i obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo (KS).

Od početka 2018. godine do danas prijavljeno je 14 dojava o postavljenim bombama, za koje je utvrđeno da su bile lažne.

Iz MUP-a KS napominju da je u posljednjih 14 dana marta prijavljeno 10 lažnih dojava o postavljenim bombama, i to jedna u zgradu Kantonalnog suda u Sarajevu i devet u srednje škole u KS.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, u svakom pojedinačnom slučaju, izašli su na lice mjesta, izvršili kontradiverzioni pregled, te utvrdili da se radi o lažnoj dojavi.

O svim slučajevima obaviješteno je Tužilaštvo KS.

Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva su, preduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentiranju navedenih događaja, u nekoliko slučajeva identificirali izvršioce.

Kako se navodi u saopćenju, policijski službenici III PU su 13. februara identificirali i ispitali u svojstvu osumnjičenog R. E. (36) iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje. Ista osoba je 12. februara poslala e-mail na adresu Ambasade Kraljevine Holandije da se u objektu nalazi eksplozivna naprava. U toku kriminalističke obrade, od R. E. je privremeno oduzet mobilni telefon s kojeg je poslao e-mail.

Također, policijski službenici II PU identificirali su osobu koja je 8. februara izvršila dojavu da je u prostorijama Srednje škole Druga gimnazija, ulica Sutjeska broj 1, općina Centar Sarajevo, postavljena bomba, a radilo se o malodobnom V. B. (17), nastanjenom u Sarajevu. On će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Policijski službenici II PU identificirali su osobu koja je 19. marta dojavila da je u prostorijama Srednje Zubotehničke škole, ulica Čekaluša broj 84, općina Centar Sarajevo, postavljena bomba. Radilo se o malodobnom S. N. (16), nastanjenom u Sarajevu. On je ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Policijski službenici II PU jučer su uhapsili M. A. (23) iz Tuzle, nastanjenog u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. On je istog dana oko 10.55 sati obavijestio MUP KS na broj 122 da je u prostorijama Srednje škole Prva gimnazija postavljena eksplozivna naprava. O ovom događaju obaviješten je tužilac Tužilaštva KS, a M. A. je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS.

Protiv navedenih osoba bit će dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima nadležnom Tužilaštvu KS.

Prijave lažnih dojava o postavljenim bombama mogu se dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela lažno prijavljivanje, izazivanje opće opasnosti i ugrožavanje sigurnosti, za koje su predviđene krivičnopravne sankcije od novčane kazne do kazne zatvora do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.