CRNA GORA

U Budvi uhapšen Poljak osumnjičen za krijumičarenje droge

Ilustracija

CDM

23.3.2018

Budvanska policija uhapsila je jučer M.V.K. (75) iz Varšave, državljanina Poljske postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Varšava, zbog sumnje da učestvovao u kriminalnoj organizaciji i ilegalnoj trgovini hašiša.

- Međunarodna Interpolova potjernica za M.V.K. izdata je radi sigurnosti njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Poljskoj. On se optužnicom podignutom u Poljskoj tereti da je u periodu od 2012. do 2016. godine u više mjesta u Poljskoj, Španiji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Danskoj osnovao i vodio međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavila prodajom značajnih količina hašiša i krijumčarenja ove droge iz Španije u Belgiju, Dansku i Veliku Britaniju - saopćeno je iz Uprave policije.

U istom vremenskom periodu M.V.K. je, kako se navodi, upravljao strukturama međunarodne OKG, a također je učestvovao u trgovini značajnim količinama droga na način što je izdavao naređenja članovima kriminalne grupe koja su se odnosila na transport, pakovanje i prijenos droge.

- Nadgledao je i organizirao prijevoz velike količine hašiša iz Španije do drugih zemalja, članica EU, uključujući Belgiju, Dansku i Norvešku, kao i Veliku Britaniju. M.V.K. je na taj način, kako se navodi u optužnici, ilegalnom trgovinom drogom napravio stalni izvor prihoda - saopćeno je iz Uprave policije.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je za M.V.K. donio rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora. Slijedi komunikacija nadležnih organa dvije države radi izručenja osumnjičenog Poljskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.