INCEST

Seksualni manijaci nemaju milosti ni prema svom djetetu

Piše: B. CERIĆ

16.4.2018

Posljednji slučaj incesta u Velikoj Kladuši, kada je uhapšen Š. M. (66) zbog silovanja svoje 19-godišnje kćerke koju je podvodio i drugim muškarcima, ponovo je šokirao bh. javnost s obzirom na to da je to, za kratko vrijeme, već treći slučaj incesta prijavljen na području Unsko-sanskog kantona.

Slaba kontrola

Uhapšeni Š. M. silovao je kćerku posljednje tri godine, još dok je bila maloljetna. Djevojka je nakon prijave izmještena iz porodice.  U Bihaću je bio priveden R. M. (47), koji je prisiljavao svoju kćerku na seksualni odnos. U istom gradu policiji je žena prijavila bivšeg supruga koji se samozadovoljavao pred njihovom šestogodišnjom djevojčicom.  

Nažalost, slični, ali mnogo teži slučajevi u našoj zemlji dešavali su se i ranije, o čemu svjedoče i sudske presude koje su izricane očevima seksualnim predatorima. To su osobe s poremećajem ličnosti kod kojih je oskudno razvijena moralna sfera, smatra neuropsihijatrica dr. Alma Bravo-Mehmedbašić. 

- Kod osoba sklonih incestu vlada zadovoljenje svojih nagonskih potreba odmah i sada bez odgađanja. Kod njih je slaba kontrola nagona i afekta. Poremećaj u strukturi ličnosti počeo je još od ranog razvoja, još u vrijeme adolescencije. Najveći broj tih ljudi su osobe sa slabo razvijenom savješću, osjećanjem krivice, suosjećanjem prema patnjama drugih osoba. Nemaju senzibilitet ni za članove obitelji - ističe Bravo-Mehmedbašić.


Bravo-Mehmedbašić: Poremećaj ličnosti

Incest se najčešće dešava kada su poremećeni odnosi u porodici. Seksualni predatori uglavnom su u djetinjstvu bili žrtve nasilja te se mehanizmima odbrane pretvaraju u nasilnike.

Teško otkrivanje

- U strukturi ličnosti nasilnika vidi se da su i sami bili kao djeca žrtve nasilja. Nasilje nad djecom dovodi do toga da se dijete ili povlači u sebe ili postaje nasilnik. Kada govorimo o incestu, nasilnici se osjećaju nadmoćni nad žrtvom koje je dijete, nemoćna osoba. Treba identificirati te ljude i zaštititi tu djecu, za šta postoje programi. Žrtve često dožive tešku traumu koja ugrožava njihov razvoj i može ostaviti trajne posljedice – kazala je Bravo-Mehmedbašić.

Dodala je da je teško otkriti osobe koje vrše incest, jer se sve odvija u porodici, pa se zbog stida i straha ovakvi slučajevi rjeđe prijavljuju.

Obljuba nemoćne kćerke

Vrhovni sud Republike Srpske 2015. godine osudio je Rajka D. (57) iz Prijedora na 13 godina zatvora zbog spolnog nasilja i silovanja kćerke. U presudi se navodi da je Rajko D. počinio silovanje, obljubu nad nemoćnom osobom i spolno nasilje nad maloljetnom osobom. Ova djela činio je od 2004. do novembra 2014. godine.  


Privođenje Rajka D.

Dobio 15 godina zatvora

Godine 2013. javnost je šokirao slučaj iz Banje Luke kada je policija uhapsila Dragišu M. zbog sumnje da je silovao osmogodišnju kćerku. Otac nasilnik osuđen je za nedjelo na 15 godina. 


Privođenje Dragiše M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.