MUP RS

Pješak iz Prijedora rekorder s 3,95 promila alkohola u krvi

Ilustracija

Nezavisne novine

17.4.2018

Da i pijani pješaci teturaju saobraćajnicama u BiH, govori podatak da je najpijanijem pješaku u prošloj godini izmjerena koncentracija alkohola u krvi od 3,95 promila na području Prijedora, a u toku ove godine najpijaniji pješak je, također, uhvaćen u istom gradu s 3,5 promila.

Podaci su ovo Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odakle su još rekli da su u toku ove godine najveće utvrđene koncentracije alkohola u krvi kod pješaka iznosile, osim 3,5 na teritoriju Prijedora, tri promila i 2,85 na teritoriju Doboja, te 2,81 i 2,65 promila na području Bijeljine.

- U prošloj godini najveća koncentracija alkohola u krvi kod pješaka iznosila je 3,95 promila na teritoriju Prijedora, dok su na teritoriju Zvornika evidentirana dva pješaka s 3,9  i 3,65 promila, koji su smrtno stradali u saobraćajnim nesrećama - rekli su u MUP-u RS.

Oni su naveli da je Zakonom o sigurnosti saobraćaja RS propisano da se pješaci ne smiju kretati po kolovozu ako su pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava.

- Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se analizom krvi ili krvi i urina, te drugom metodom mjerenja, utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,8 promila ili ako se stručnim pregledom, bez obzira na količinu alkohola u krvi, utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola - naveli su u MUP-u RS.

Ističu da je predviđena novčana kazna za nepoštivanje navedenog od 100 do 300 maraka, te ukoliko je pješak u alkoholiziranom stanju odgovoran za saobraćajnu nesreću predviđena novčana kazna je od 300 do 1.000 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.