DVOSTRUKO UBISTVO

Krvavi obračun zbog podmićivanja carinika

( Ilustracija). Makedonac uhapšen nakon 18 godina bijega

Piše: Lj. Lj.

17.4.2018

U Okružnom sudu u Bijeljini jučer je počelo suđenje Nazimu Bronji (44), državljaninu Makedonije, osumnjičenom za učešće u pucnjavi 6. februara 2000. godine na parkingu ispred restorana “Man” u Bijeljini, gdje je ubijen Radivoje Rajo Blagić. Bronjo je, nakon 18 godina bijega, uhapšen na Graničnom prijelazu Uvac.

Osim Blagića, u razmjeni vatre tada je ubijen i Atif Rovčanin, dok je teško ranjen Dragan Nikić. Osim Bronje, u pucnjavi su učestvovali i turski državljanin sa prebivalištem u Srebreniku Kenan Ozturk te Edin Tahirović, Ermedin Lekić i ubijeni Rovčanin, svi iz Sarajeva. Motiv za ubistvo bio je novčani dug. 

Ozturk i Nikić ranije su Blagiću dali novac da podmiti carinike u Bijeljini kako bi im vratili robu koja je njihovoj firmi “Gordon Europa” oduzeta pri pokušaju uvoza. Nakon što nisu dobili robu, Ozturk i Nikić su angažirali Bronju, Tahirovića, Lekića i Rovčanina da od Blagića uzmu novac.

U nastavku suđenja iskaze su dali Ljuban i Milenko Blagić, braća ubijenog Radivoja Blagića. Ljuban Blagić izjavio je da ništa ne zna o događaju te da traži krivično gonjenje Bronje. Milenko Blagić rekao je da je dva i po sata nakon ubistva njihovog brata bio na mjestu događaja, ali da su tada svi bili odvezeni. 

On je pred Sudskim vijećem izjavio da je “njegov brat radio sve i svašta i da je bio u kontaktu s ljudima iz vrha vlasti i stranaka”.

- Imao je pištolj, što mu nije bilo svojstveno. Poslije tog slučaja, čuo sam za robu oduzetu na granici te da je naš brat imao kontakte s ljudima koji su uzeli dio te robe - izjavio je Milenko Blagić.

Naglasio je da ne bi želio da se ovaj slučaj završi kao sudski spor u kome je Dragan Nikić osuđen na deset godina da bi na kraju dobio svega dvije godine zatvora.

Svjedok Dragan Nikić izjavio je da je kobnog dana dovezao Nazima Bronju u Bijeljinu, jer su obojica radila za Kenana Ozturka. 

Potvrdio je da je u drugom vozilu vidio nepoznate ljude, koji su došli iz Sarajeva. Dodao je da on i Nazim Bronjo nisu imali oružje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.