NOVI TRAVNIK

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za trostrukog ubicu

Odvođenje optuženog Sabahudina Habiba

K. KAVAZOVIĆ

20.4.2018

Iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane te pravnog zastupnika tri oštećene porodice, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku jučer je završeno suđenje Sabahudinu Habibu, optuženom za trostruko ubistvo, počinjeno 21. marta prošle godine u Sokolini kod Donjeg Vakufa, te Arnelu, Sanelu i Avdi Habibu za sprečavanje službenih osoba u obavljanju službene dužnosti.

Tužilac Šaćir Hadžić u cijelosti je ostao pri preciranoj optužnici, prema kojoj je Sabahudin Habib ubio Omera Bašića, Ševku Draginovića i Ferida Rahmanovića, s tim da je ubistvo Rahmanovića počinjeno iz niskih pobuda.

Zavist i mržnja

- Zavist prema Ševki, jer je imao registriranu firmu i poslove, i mržnja Avde Habiba prema porodici Rahmanović, posebno prema Ševki, koji je i firmu premjestio iz Sokoline u Donji Vakuf, doprinijele su izvršenju zločina – kazao je tužilac Hadžić te je zatražio pojedinačnu kaznu za svako ubistvo, kao i za nedozvoljeno posjedovanje oružja te, u konačnici, kaznu dugotrajnog zatvora.

Travnički advokat Bekir Ferzović, branilac prvooptuženog, nije sporio trostruko ubistvo, ali tvrdi kako nema radnji koje upućuju na “ubistvo iz niskih pobuda”.

- To je svađa koja je eskalirala, netačna je tvrdnja Tužilaštva o preseljenju firme, jer to ne stoji u dokumentima. Firma je preseljena iz Sokoline u Donji Vakuf zbog boljeg poslovnog okruženja – rekao je Ferizović, istaknuvši još jednom da je njegov branjenik bio nervno rastrojen u trenutku počinjenja tri ubistva.

Teška bolest

Sead Agić, advokat iz Travnika, koji je zastupao optuženog Arnela Habiba, istaknuo je u završnim riječima kako njegov branjenik na početku svađe nije bio na mjestu događaja te da nije otimao mobitel od šumara, odnosno od službene osobe, nego od Ševke Draginovića, koji je bio fizičko lice. Podsjetio je i na teško zdravstveno stanje 23-godišnjeg mladića, koji mora na operaciju srca zbog teške srčane mane.

Sanel i Avdo Habib, koji nisu imali branioce, a optužnica ih tereti za ometanje službene osobe pri vršenju službene radnje, ostali su pri iskazima koje su dali na glavnom pretresu.

Odštetni zahtjev od 380.000 KM

Travnički advokat Haris Kaniža podnio je u ime tri oštećene porodice odštetni zahtjev u ukupnom iznosu od 380.000 KM ili po 20.000 KM za svakog oštećenog člana tri porodice, što bi solidarno trebali isplatiti optuženi. Advokat Kaniža zatražio je od postupajućeg Vijeća da se odluka donese u krivičnom postupku bez upućivanja na parnicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.