BANJA LUKA

Radnici nisu koristili sigurnosni pojas i uže

Nesretni radnici pali s visine od 15 metara

Piše: O. MATAVULJ

15.8.2018

Inspekcija rada Republike Srpske utvrdila je niz propusta i nepravilnosti na gradilištu u Banjoj Luci na kojem su 3. avgusta poginuli radnici firme ”Led projekt” Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52) iz Čelinca, koji su pali sa visine od 15 metara.

Detaljan izvještaj

Inspekcija je o tome sačinila detaljan izvještaj koji je dostavila Policijskoj upravi Banja Luka i očekuje se da će nakon kompletiranja dokumentacije protiv odgovornih u "Led projektu" biti pokrenut krivični postupak.

U izvještaju se navodi da drvena konstrukcija na kojoj su radnici stajali u trenutku pada nije imala zaštitnu ogradu, niti su radnici koristili sigurnosni pojas i uže. Osim toga, poslodavac inspektoru nije predočio dokaze o izdavanju ličnih zaštitnih sredstava stradalim radnicima.

- Na mjestu nesreće je utvrđeno da gradilište nije osigurano za siguran rad. Građa na gradilištu nije očišćena od eksera, niti složena. Prilazi i prolazi za sva radna mjesta nisu izvedeni, tako da se radnici po njima bez smetnje mogu kretati i prevoziti materijal - navodi se u izvještaju Inspektorata RS.

Imajući u vidu utvrđeno stanje, inspektor je zabranio rad na svim radnim mjestima s povećanim rizikom na gradilištu (poslovođa, kranista, armirač, tesar, zidar, pomoćni radnik).

Betonska ploča 

- Zabrana traje dok se svi radnici ne osposobe za bezbjedan i zdrav rad. Za to vrijeme dozvoljeno je samo vršenje poslova na uređenju gradilišta - navode u Inspektoratu RS.

Topić i Kostić pali su s predzadnjeg sprata gradilišta u ulici Veljka Mlađenovića u banjalučkom naselju Novi Borik. Prema nezvaničnim informacijama, oni su stajali na jednoj od fosni na predzadnjem spratu i pokušavali izvući jednu od dasaka koje podupiru betonsku ploču. U tom trenutku fosna pod njima je prevagnula i obojica su s visine od 15 metara pala na građevinski materijal i na mjestu ostala mrtva.


Inspekcija rada utvrdila niz propusta

Bili su osigurani

Dodaje se da su stradali radnici s poslodavcem imali zaključen ugovor o radu, bili su prijavljeni na obavezno osiguranje te su bili osigurani za slučaj nesreće na poslu. Obojica su bila osposobljena za siguran i zdrav rad na mjestu tesara, ali su posljednji ljekarski pregled izvršili u junu 2016. godine, iako je obaveza da se to radi na svakih 12 mjeseci.

Grade bez dozvole

Nezvanično saznajemo da sporna zgrada na kojoj su radnici poginuli uopće nema građevinsku dozvolu i pet puta im je izdavano rješenje o zabrani gradnje koju su, i pored toga, nastavljali. Odgovorni bi zbog toga mogli snositi i dodatne sankcije, a više detalja bit će poznato nakon što gradska inspekcija završi svoj dio posla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.