SRBIJA

Misteriozni nestanak članova ozloglašenog "zemunskog klana": Jedan zakopan, drugi nestao, a treći se krije u Južnoj Africi

Od svih pripadnika nekad najmoćnije mafijaške organizacije na Balkanu, ni danas se ništa ne zna o Ninoslavu Konstantinoviću, Milanu Glišoviću i Selmanu Hamidoviću

Avaz.ba / Kurir.rs

4.12.2019

Pali u akciji "Sablja". Arhiv

Trojica pripadnika zloglasnog "zemunskog klana", koji je razbijen 2003. godine u akciji „Sablja“ - Ninoslav Konstantinović, Milan Glišović i Selman Hamidović zvani Seka - punih 16 godina uspijevaju izbjeći hapšenje. Njih trojica praktično su jedini pripadnici nekad najmoćnijeg klana na Balkanu, o čijoj se sudbini ni danas ništa ne zna. 


Raspisana potjernica

Nekoliko sati poslije ubistva premijera Zorana Đinđića raspisana je potjernica za „zemuncima“, ali sudbina ove trojice nije u potpunosti rasvijetljena, iako su tokom sudskih postupaka osuđeni na dugogodišnje robije.

- Najveća misterija je Ninoslav Konstantinović, koji je osuđen na 35 godina zatvora. O njemu se godinama ništa nije znalo niti čulo sve dok u Zagrebu 2010. nije ranjen, a potom i uhapšen, u to vrijeme također odbjegli pripadnik klana Sretko Kalinić. Pošto su mu stavljene lisice, Kalinić je ispričao da je Konstantinović ubijen još 2003. i da je njegovo tijelo zakopano na njivi u blizini autoputa Beograd - Zagreb. Policija je nekoliko puta prekopavala mjesto koje je ovaj „zemunac“ označio, ali tijelo Konstantinovića nije pronađeno i on je i dalje zvanično u bijegu i na potjernici – objašnjavaju izvori srbijanskih medija.

Milan Glišović i Selman Hamidović manje su poznati javnosti, jer nisu bili zvučna imena nekad jednog od najjačih balkanskih klanova. Ime Milana Glišovića, međutim, nedavno je objavljeno u medijima, i to poslije ubistva Milana Đuričića Mikija u Johanesburgu.


Ubistvo Arkana

- Milan Đuričić Miki, za kojim je Srbija također tragala zbog učešća u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, ubijen je u aprilu u Južnoj Africi. Poslije njegove likvidacije otkriveno je da je ubijen kada je krenuo na sastanak s Debelim Mikijem, odnosno Milanom Glišovićem, bivšim „zemuncem“, koji je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora. Kako se ispostavilo, ovaj pripadnik klana utočište je našao u Johanesburgu, gdje se počeo baviti biznisom i navodno je vlasnik nekoliko firmi – kaže izvor.

Selman Hamidović navodno nije bio pripadnik prve postave klana, ali je s njima učestvovao u krivičnim djelima, zbog čega je osuđen na deset godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.