BANJA LUKA

Akcija "Sirano": Tužilaštvo traži pritvor za "prljave inspektore"

Zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ometati postupak uništavanjem dokaza i utjecajem na svjedoke te zbog težine krivičnog djela

Privođenje inspektora. O. Matavulj

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

19.2.2020

Tužilaštvo RS zatražit će određivanje jednomjesečnog pritvora policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan, koji su uhapšeni u akciji "Sirano" zbog sumnje da su primili 20.000 maraka mita, saopćilo je Tužilaštvo RS. 

- Mjera pritvora bit će zatražena zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ometati postupak uništavanjem dokaza i utjecajem na svjedoke te zbog težine krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda - saopćilo je Tužilaštvo RS.

Kako saznajemo, Grujić i Florijan su tražili i primili mito od direktora Srednjoškolskog doma u Banjoj Luci Branislava Vidića, koga su bez dokaza optuživali za određene malverzacije. Govorili su mu da je počinio teško krivično djelo i tražili su mito da protiv njega ne pokreću istragu. 

Vidić je sve prijavio policiji i, u saradnji s njima, Grujiću je predao 20.000 KM u označenim novčanicama, nakon čega je uslijedilo hapšenje "prljavih inspektora".



Privođenje inspektora. O. Matavulj

Specijalni tužilac RS Miodrag Bajić pozvao je sve građane da Posebnom odjeljenju Tužilaštva RS prijave svaku službenu osobu, na bilo kojem nivou vlasti, koja od njih zahtijeva novac, poklon ili bilo kakvu drugu korist kao naknadu za obavljanje ili neobavljanje službene radnje.

- Od pravovremenog prijavljivanja krivičnog djela i prikupljanja dokaza zavisi i uspješno procesuiranje počinilaca ovih krivičnih djela. Prijavljivanje koruptivnih krivičnih djela, nakon što se izvrše, zbog propuštanja da se prikupe zakoniti dokazi, vrlo rijetko mogu dovesti do podizanja optužnice i donošenja osuđujuće presude - rekao je Bajić.

On je dodao da će svi građani koji prijave krivično djelo biti zaštićeni u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.