NESAGLEDIVE ŠTETE

Zatraženo hitno otkrivanje počinilaca izazivanja šumskih požara

Građani, posebno vlasnici privatnih zemljišta uz šumu, pozvani su da ne pale vatru u neposrednoj blizini šume

Ne palite vatru u blizini šume. Avaz

Fena

17.4.2020

Federalno tužilaštvo uputilo je svim kantonalnim tužilaštvima dopis za hitno poduzimanje neophodnih radnji i mjera u slučajevima otkrivanja počinilaca izazivanja šumskog požara, opće opasnosti i drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom FBiH, koji uzrokuju nesagledivu štetu za šumski ekosistem u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost Tužilaštvo FBiH poziva građane, posebno vlasnike privatnog zemljišta uz šumu, da ne pale vatru u neposrednoj blizini šume te da, ako uoče požar ili imaju saznanja o počiniocu, prijave to najbližoj policijskoj stanici ili drugom nadležnom organu i tako doprinesu otkrivanju počinilaca nezakonitih radnji, odnosno suzbijanju štetnih posljedica.


Požar Konjic. Avaz

Federalno tužilaštvo podržava i druge mjere predložene Vijeću ministara BiH i drugim nadležnim ministarstvima BiH i FBiH u Zahtjevu za hitno djelovanje, koji je uputilo Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva FBiH, a dostavljeno je i tom tužilaštvu 13. aprila.

- Posebno onih koje se odnose na donošenje zakona o šumama FBiH imajuću u vidu da je ovo tužilaštvo prije više godina Ministarstvu pravde FBiH, također, dostavilo inicijativu u tom pravcu - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva FBiH zbog velikog broja šumskih požara na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine te efikasnijeg pristupa sveobuhvatnoj zaštiti šumskih resursa od požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.