NAŠA TEMA

Ko su pregovarači: Riječi su njihovo najjače oružje

Kada osjetiš da si nekome pomogao i spasio mu život, to je poseban vid satisfakcije, ličnog i profesionalnog zadovoljstva, kaže Radomir Cerovina, član pregovaračkog tima MUP-a RS

Policajac Radomir Cerovina obučen za spašavanje života i talačke krize. Avaz

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

28.4.2020

Radomir Cerovina, jedan od članova Pregovaračkog tima MUP-a RS, posljednjih nekoliko godina učestvovao je u spašavanju više života.

Strpljivim pregovorima 2014. godine od samoubistva je odgovorio muškarca na Palama i prošle godine radnika “M:tela” u Istočnom Novom Sarajevu koji se na poslu polio benzinom, a učestvovao je i u spašavanju dvoje djece iz zapaljenog stana na petom spratu zgrade u Dobrinji.

Prvi kontakt

Pregovarač je postao 2013. godine, prošavši kroz iscrpne obuke za reagiranje u kriznim situacijama poput talačkih kriza, pokušaja samoubistva i slično. U razgovoru za “Avaz”, Cerovina kaže da posao pregovarača nije lak.

- Kada osjetiš da si nekome pomogao i spasio mu život, to je poseban vid satisfakcije, ličnog i profesionalnog zadovoljstva. Tokom pregovora morate razmišljati “300 na sat” jer jedna pogrešna riječ nekog može odvesti u smrt, a pozitivna dovesti do srećnog kraja - kaže Cerovina.

Cerovina: Jedna pogrešna riječ može biti kobna. MUP RS

Pojašnjava da je u kriznim situacijama prvi kontakt veoma bitan, a sama operacija složena i zna trajati satima, danima, pa i duže. Da biste se upustili u razgovor s nekim ko prijeti samoubistvom, pregovarači moraju imati što više informacija.

- Morate znati o kakvoj se osobi radi, sredini u kojoj živi i radi, porodičnim prilikama, da li ima određene sklonosti, čime je nezadovoljna, da li ima poroka, jer svi segmenti mogu biti od velikog značaja. Morate saosjećati s njom i spoznati njenu bol da bi stekla vaše povjerenje. Psihologija pristupa igra veliku ulogu - priča Cerovina.

Jedini adut

On kaže da na lice mjesta u većini slučajeva izlaze dva pregovarača, po potrebi i psiholog, uz ostale policijske službenike. Vodi se računa o svemu, pa i o polu pregovarača. Dok  jedan pregovara, drugi priprema taktiku razgovora, podatke i usmjerava aktivnog pregovarača. Na pregovore idu u civilu, s uobičajenom policijskom opremom.

- Mi nosimo oružje, ali riječi su naše najjače oružje! One su jedini adut, mehanizam odbrane i podrške pojedincu. Nijedna situacija nije identična. Svaka priča je priča za sebe, a svaki motiv je motiv za sebe. Presudnu ulogu u cijeloj situaciji zna da ima i bogato policijsko iskustvo koje vas nauči kako da pristupate određenoj situaciji - kaže Cerovina.

Detalj s jedne od vježbi talačke krize. MUP RS

On kaže da su talačke situacije najsloženije, a, srećom, u karijeri nije imao priliku da učestvuje u toj vrsti pregovora.

Dobrovoljci bez naknada

Pregovarački timovi MUP-a RS formirani su 2011. godine. Trenutno raspolažu sa 24 pregovarača podijeljena u šest timova. Obuke su prošli pod nadzorom MUP-a Srbije i Slovenije, uz razne radionice širom regiona. Radi se  o policijskim službenicima - dobrovoljcima zavidnih psihofizičkih sposobnosti. Posao pregovarača, osim  redovnih policijskih zadataka, rade po potrebi i bez materijalne naknade. Od osnivanja angažirani su 32 puta i sve intervencije su bile uspješne.


Čovjek koji je odustao od skoka u rijeku. Agencije

Spasili pet života

Od početka marta policajci MUP-a RS spasili su živote petero građana. Spriječili su tri pokušaja samoubistva skokom s mosta u Banjoj Luci, Derventi i Doboju te skokom s građevinske skele crkve u Kotor-Varoši. Nedavno su 26-godišnjaka iz Skelana kod Srebrenice odgovorili od namjere da zapali sebe i kuću u koju se zaključao, a u tome je veliku ulogu odigrao jedan od pregovarača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.