ZLOČINI ŠOKIRALI REGION

Bivši šef beogradske policije za "Avaz": Velja Nevolja je uzore i načine za kasapljenje konkurencije tražio u južnoameričkim mafijama

Oni su na taj način međusobno pokazivali ko je veći „mužjak“. Pokazivali su tako i ko ima veći stomak za tu vrstu patologije, pojašnjava Marko Nicović

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja: Nicović kaže da ovakvi obračuni do sada nisu zabilježeni na ovim prostorimastruoznija djela. Agencije

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

21.9.2021

Tužilaštvo za organizavani kriminal (TOK) Srbije podiglo je početkom avgusta optužnicu protiv Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Marka Miljković, kao i još 29 pripadnika njihove kriminalne grupe, koja je činila najsvirepija krivična djela od kojih se ledi krv u venama. Na teret im se stavlja pet ubistva i jedno silovanje mladića, rasturanje droge, oružja...

Krivična djela činili su u Ritopeku u posebnoj prostoriji koju su nazvali „klanica“, a u kojoj su instalirali industrijsku mašinu za mljevenje mesa, kojom su mljeli tijela ubijenih. U toj prostoriji su pod i zidove prekrili najlonom, a nakon ubistava su prostoriju i mašinu čistili hemijskim sredstvima kako bi sprali dokaze, odnosno biološke tragove.

Kasapljenje konkurencije

I najiskusniji tamošnji istražitelji ostali su u šoku kako se klupko do sada nezabilježenih zločina na ovim prostorima počeo odmotavati. Na koncu se postavilo i pitanje odakle ovakav vid svirepog obračuvanja među kriminalacima na Balkanu?

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije, za portal „Avaza“ kaže da je Velja Nevolja uzore i načine za kasapljenje konkurencije tražio u južnoameričkim mafijama.

Nicović: Kod nas ipak preovladavaju likvidacije s bombama, eksplozivima, pucanje u potiljak i slično. Agencije

- Oni (južnoameričke mafije op. a.) se obračunavaju surovo sa svojim protivnicima. To je odsijecanje glava, otkidanje dijelova tijela, slanje dijelova tijela na kućnu adresu, mljevenje i, ono najgore, jedenje dijelova organa. Ovdje već možemo govoriti o patologiji takvih ljudi - pojašnjava Nicović.

Naš sagovornik kaže da iza svega stoji samo jedan motiv – poruka konkurenciji.

- To je poruka usmjerena njima, odnosno zastrašivanje. To je suština – kaže Nicović.

Prema njegovim riječima, ovakav oblik surovog obračuvanja među kriminalcima ranije nije zabilježen, kako u Srbiji, tako i u regiji.

- To je uobičajno, ali u svijetu mafije. Ovakva praksa je do sada bila nezabilježena kod nas. Čak su otišli korak dalje pa su konzumirali dijelove tijela, a to je kanibalizam – naglašava Nicović.


Krivična djela činili su u Ritopeku u posebnoj prostoriji koju su nazvali „klanica“. Agencije

Na naše pitanje da li postoji opasnost da će i druge kriminalne grupe na Balkanu početi kopirati užasne metode mučenja i kasapljenja grupe Velje Nevolje, Nicović kaže:

- Mislim da neće. Kod nas ipak preovladavaju likvidacije s bombama, eksplozivima, pucanje u potiljak i slično. Ipak je ovo grupa koja je bila „posebna“ – rekao je Nicović.

Velja Nevolja je dodatno šokirao javnost nakon što su procurile informacije iz istrage. Tako je išao korak dalje te je fotografije osakaćenih tijela dijelio putem aplikacija sa članovima grupe.

Pokazivali ko je veći "mužjak"

- Oni su na taj način međusobno pokazivali ko je veći „mužjak“. Pokazivali su tako i ko ima veći stomak za tu vrstu patologije. Također, na taj način su pokazali ko je „kreativniji“, odnosno ekstremniji u zločinačkim procedurama – kaže Nicović.

Nicović je na kraju kazao da je najbitnije da tamošnje tužilaštvo ima dovoljno dokaza kako bi Velju Nevolju i njegove saradnike zatvorio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.