GODINU OD STRADANJA

Majka Adnana Hadžagića: Moj sin je ubijen i zna se ko je to uradio

Adnanova smrt nastupila kao posljedica teških tjelesnih povreda koje su mu nanijeli policajci, kaže Senad Pećanin

Hatidža Hadžagić sa sinom Demirom: Ne odustaje od borbe. Avaz

Piše: B. Cerić

24.9.2021


Više od godinu Hatidža Hadžagić iz Sarajeva bori se za pravdu i istinu nakon što joj je sin Adnan Hadžagić 31. jula prošle godine, nakon policijske potjere, smrtno stradao na licu mjesta na Vratniku. Prve informacije, koje ni policija ni Tužilaštvo dosad nisu opovrgli, govorile su da je Adnan podlegao povredama nakon pada sa zida, ali majka Hatidža je od prvog dana sumnjala u ovakav izvještaj. Istraga do danas nije okončana.


Strahoviti pritisci

- Odgovorno tvrdim da je moj sin ubijen, a Tužilaštvo ima imena onih koji su to uradili. Dok sam živa, ja ću se boriti. U Tužilaštvu znaju ko su ubice i davno su trebali biti zatvoreni. Da je moj sin to uradio, ja bih ga sama njima privela - kaže majka Hatidža.

Ni nakon govora na protestima „Pravda za Dženana i Davida“, niko iz Tužilaštva Kantona Sarajevo nije kontaktirao porodicu ubijenog Adnana Hadžagića niti njihovog zastupnika, advokata Senada Pećanina.

- To predstavlja odnos Tužilaštva prema porodici ubijenog. No, ono što je još više zabrinjavajuće jeste odnos Tužilaštva prema svojoj zakonskoj obavezi procesuiranja odgovornih osoba za počinjeno krivično djelo, a posebno za krivično djelo čija je posljedica smrt jednog čovjeka. Jedinu agilnost Tužilaštvo je do sada pokazalo u strahovitim pritiscima, zajedno s policijom, na porodicu Hadžagić da se dženaza ubijenog Adnana obavi bez obdukcijskog nalaza sudskog vještaka. Skoro 80 dana je trajalo mrcvarenje porodice, uz korištenje i argumenata poput "Znate li koliko košta jedan dan držanja tijela u mrtvačnici, znate li koliko ćete morati platiti?" Srećom, majka ubijenog Adnana je odoljela pritiscima i nije dozvolila ukop bez obdukcije - kaže Pećanin.


Pećanin: Do danas nije podignuta optužnica. Agencije

On dodaje da se Tužilaštvo našlo u problemu nakon što je obdukcijom obavljenom u Sarajevu utvrđeno, bez ikakve dileme, da je Adnanova smrt nastupila kao posljedica teških tjelesnih povreda koje su mu nanijeli policajci, a ne usljed pada sa zida visine dva metra, kako su napisali u zvaničnoj izjavi.

- Bez obavještavanja porodice, naložili su drugu obdukciju, ovaj put u Tuzli, ali je i ta obdukcija potvrdila nalaz prethodne. Iako se od prvog dana zna ko su policajci koji su premlaćivanjem ubili Adnana, do danas ne samo da nije započeto suđenje već nije podignuta ni optužnica - navodi Pećanin.


Zaštita krivične istrage

U nastojanju da saznamo dokle je stigla istraga i šta je poduzeto u ovom predmetu, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je na e-mail „Dnevnog avaza“ stigao kratak odgovor:

- Zbog zakonom predviđene zaštite krivične istrage, trenutno ne možemo saopćavati detalje.


Nastradali Adnan Hadžagić. Facebook

Tek nedavno suspendirani

- Ministar policije Admir Katica je u programu TVSA, nakon protestnog skupa "Pravda za Dženana", izjavio da su dvojica policajaca "suspendirana" krajem juna 2021. godine. Dakle, skoro godinu od Adnanovog ubistva odgovorni policajci su tek suspendirani s posla! Nema nikakve sumnje da je aktuelna tužiteljica Sabina Sarajlija dostojna svoje prethodnice, notorne Dalide Burzić, koja je nagrađena izborom za sutkinju Suda BiH. Žalosno je, a to bi trebalo dobro zabrinuti sve građane BiH, da su tužilaštva u našoj zemlji postala organi za prikrivanje moćnih počinilaca, čak i najtežih krivičnih djela, a ne za njihovo otkrivanje i procesuiranje - kaže Pećanin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.