NIJE UGAŠEN

Kod Zatona lokaliziran požar: 26 vatrogasca i dalje na terenu

Tokom gašenja vatrogasac iz DVD-a Sigetec je povrijedio ruku te mu je pružena hitna medicinska pomoć

Požar kod Zatona. PIXSELL

A. O. / Hina

16.7.2022

Dvadeset šest vatrogasaca sa devet vozila ostaje dežurati na terenu kod Zatona. Požar je lokaliziran, ali nije ugašen. 

- Požar je lokaliziran u petak u 21 sat, ali nije proglašen ugašenim. Na terenu je još 26 vatrogasaca i devet vozila koji će ostati noćas dežurati na tom području - saopćili su u subotu iz Kantonalnog centra 112.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice objavili su kako je najveći ovogodišnji požar, koji je izbio na području Šibensko-kninskog kantona, kod Mrdakovice, proglašen lokaliziranim u petak, 15. jula u 21 sat.


Nisko rastinje

Požarom su bili zahvaćeni trava, nisko rastinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutno procijenjenoj površini oko 3.300 hektara između Vodica, Zatona i Rasline.

Na intervenciji gašenja požara u petak tokom dana sudjelovalo je 56 vatrogasaca s 22 vatrogasna vozila te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.

Tokom gašenja vatrogasac iz DVD-a Sigetec je povrijedio ruku te mu je pružena hitna medicinska pomoć.

Navečer su postepeno otpuštane preostale snage iz Primorsko-goranskog, Karlovačkog i Zagrebačkog kantona, a tokom jutra očekuje se otpuštanje snaga iz Koprivničko-križevačkog kantona te JVP-a Ivanić Grad iz Zagrebačkog kantona, koji su još ostali na požarištu.


Dostaviti zahtjeve

Pored navedenih snaga, na intervenciji su i vatrogasci iz IVP-a Šibenik i IVP-a Split. Tokom noći na požarištu je angažirano ukupno 40 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Načelnik Šibensko-kninskog kantona Marko Jelić rekao je da su stožeri civilne zaštite iz Šibenika i Vodica pripremili te će dostaviti zahtjeve za pokretanje postupka proglašenja elementarne nepogode.

- Nakon proglašenja elementarne nepogode nastavit ćemo s daljnjim procedurama i aktivnostima kako bi građani koji su pogođeni tom velikom nesrećom mogli potraživati određene kompenzacije za izgubljenu imovinu - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.