AFERA “RESPIRATORI”

Fikret Hodžić: Nisam uradio ništa od onog što mi se stavlja na teret

Završnim riječima odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Milićević završeno je suđenje Novaliću i ostalima

Fikret Hodžić s advokaticom Mirnom Avdibegović. Avaz

22.3.2023

Završnim riječima odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Milićević završeno je suđenje Novaliću i ostalima u aferi "Respiratori".

Presuda će biti izrečena 5. aprila u devet sati, odlučilo je Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Branko Perić.

Osim premijera Federacije BiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Nijedan konkretan dokaz 

Njima se sudi zbog malverzacija u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Advokatica Mirna Avdibegović danas je detaljno obrazložila zašto smatra da Tužilaštvo BiH nije ponudilo nijedan konkretan dokaz protiv Fikreta Hodžića i njegove firme „FH Srebrena malina“, zatraživši da Vijeće donese oslobađajuću presudu u ovom predmetu.

Avdibegović se, između ostalog, referirala na izjave svjedoka Tužilaštva dr. Ismeta Suljevića, koji je istupao u smislu kvaliteta respiratora ACM812 A, i zapitala se zašto nije izašao ranije pred javnost i kazao šta se to treba nabaviti. Ustvrdila je da nije, jer u to vrijeme niko nije znao šta je potrebno za liječenje koronavirusa.

- Svi su generali poslije bitke, rado su izašli u javnost da ponižavaju - konstatirala je Avdibegović, rekavši da dr. Ismet Suljević nije kontaktirao ni proizvođača te da je znanje o respiratoru crpio iz specifikacije, jer „podrobnije podatke nije mogao naći na internetu“.

Avdibegović je, između ostalog, kazala da su ugovoreni i nabavljeni oni respiratori koji su došli. Citirala je i Zijada Džemića „da mu se čini da se ovdje sudi spravama, a sprava je dobra“. Istakla je da je riječ o invazivnim respiratorima koji se mogu koristiti i u jedinicama intenzivne njege. Napomenula je da su iste respiratore nabavile Mađarska, Srbija i Crna Gora, te da su u upotrebi u bolnici u Baru. Avdibegović je govorila o divljanju cijena respiratora u to vrijeme.

Javio da su respiratori spremni u Kini 

Advokatica je istakla da novac nije transferiran dobavljaču iz Kine nakon aneksa ugovora, nego tek kada je ambasador Tarik Bukvić 16. aprila 2020. javio da su respiratori spremni u Kini i da se mogu preuzeti.

Mirna Avdibegović je poručila da nema ni indicija da je Fikret Hodžić učestvovao u bilo kakvim manipulacijama. Ovaj proces, kazala je, nanio je ogromnu štetu svim osobama, a posebno Fikretu Hodžiću i „Srebrenoj malini“.

U svojoj završnoj riječi Fikret Hodžić je ustvrdio da je Tužilaštvo imalo svoj media plan te da su bili posvećeni više javnom oglašavanju. Kazao je da je bio ponižavan, a štedjeli ga nisu ni ljudi u Srebrenici. Govoreći o svojevrsnoj medijskoj hajci, spominjao je imena pojedinih novinara koji su izvještavali o slučaju, te da je iznošenjem lažnih informacija njemu stavljena „meta na čelo“. Između ostalog, spomenuo je i novinara Dragana Bursaća, koji je za njega naveo da je „malinar puki, kabadahijski četnik“. Hodžić je poželio da se „nikome ne ponovi Bursać“.

- Nažalost, nisam bio svjestan da sam bio tek oružje kojim se trebaju srušiti drugi ljudi, osoba koja sjedi u prvom redu (Fadil Novalić, op. a). Trebao sam biti pijun velikih igrača. Nije Fikret Hodžić ništa od onoga što mu se stavlja na teret - kazao je Hodžić.

Referirajući se na objave pod naslovom „Poljoprivredno gazdinstvo dobilo posao od 10 miliona maraka“, Hodžić je kazao da je prošlo vrijeme obmane i spinovanja.

Kazao je da su prilikom nabavke respiratora ispoštovane sve domaće procedure te da niko nije imao primjedbi zbog toga što „Srebrena malina“ kupuje respiratore.

Nije „poljoprivredno gazdinstvo“

- Nismo petljali ni varali. Volim svoju zemlju i ljude, ali „Srebrena malina“ nije „poljoprivredno gazdinstvo“. Iza nas stoji mnogo rada i energije - kazao je Hodžić, istakavši da je privatnu imovinu založio za ovu firmu.

Istakao je da nije više na TV-u i da „Srebrena malina“ više ne postoji zbog ovog suđenja, te da je zbog toga ugrožena egzistencija stotine ljudi.

Obrativši se novinarima u sudnici, Hodžić je kazao da neće davati izjave nakon pretresa, već da novinari uzmu izjavu od kolegice Semire, koja je za ovaj slučaj dobila, kako je rekao, priznanje.

Hodžić je pozvao Ambasadu SAD, za koju je rekao da ih smatra prijateljem, da im da audiosnimak „podobnih“ medija koje finansira Kongres SAD, a u vezi je sa, kako je rekao, korupcijom.

Hodžić je kazao da mu je nuđeno da laže kao Kristijan Marić i da bude svjedok, na šta on nije pristao.

- Svoj život za istinu je dao moj otac, ja mogu dati svoju slobodu - kazao je na kraju Hodžić.

Advokatica Senka Nožica je, uz prijedlog da je jedina oslobađajuća presuda moguća, istakla da nije dokazano kada je Jelka Milićević saznala za kupovinu respiratora. Istakla je da je u informaciji koju je Milićević dobila 9. aprila utvrđeno da je naknadno dopisana nabavka 100 respiratora. Nožica je, također, navela da Federalno ministarstvo finansija ne može samostalno obustaviti isplatu odobrenih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.