NEOVLAŠTEN PROMET

Tužilaštvo predložilo mjeru pritvora za dvije osobe koje su uzgajale skank u Bosanskoj Gradišci

Izvještaj je dostavljen i protiv osobe inicijala D.L. iz Bosanske Gradiške

Zaplijenjena droga. Glas Srpske

A. O.

10.5.2023

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, danas je stavio prijedlog Okružnom sudu u Banjoj Luci za određivanjem mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni Saša Trnjanin, rođen 1976. godine iz Bosanske Gradiške, počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ RS i krivično djelo Krađa energije iz člana 225. stav 1. KZ RS a osumnjičeni Miroslav Majstorac, rođen 1979.godine iz Bosanske Gradiške, krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZRS.

Izvještaj je dostavljen i protiv osobe inicijala D.L. iz Bosanske Gradiške (lice nije dostupno organima gonjenja i nalazi se u bjekstvu) zbog krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana iz člana 207. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZRS.

Osumnjičene osobe su u periodu od 05. januara 2023.godine do 08. maja 2023.godine, u mjestu Bok Jankovac, grad Bosanska Gradiška, zajedno i po prethodnom dogovoru, u pomoćnom objektu kuće koju koristi prvoosumnjičeno lice, nabavili opremu i sjemena, te zasadili i uzgojili opojnu drogu skank.

Izvršenim pretresom od policijskih službenika PU Bosanska Gradiška u saradnji s Okružnim javnim tužilaštvom Banja Luka a po naredbi nadležnog suda, privremeno su oduzete 151 stabljika koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu skank, ukupne mase približno 62 kg.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, te iz razloga vanrednih okolnosti, jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda-uznemirenju javnosti, shodno člana 197. stav 1. tačka b. v. i g. Zakona o krivičnom postupku RS.

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučit će sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.