PARAVAC I OSTALI

Svjedok odbrane prisjetio se kako je put Doboj – Derventa bio blokiran krajem marta 1992.

Dva vojnika su me izvukla iz auta, naveo je Radivojević

Doboj. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

11.7.2023

Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, svjedok odbrane prisjetio se kako je put Doboj – Derventa bio blokiran krajem marta 1992. i kako je bio zadržan.

Na poziv Odbrane Andrije Bjeloševića svjedočio je Radivoje Radivojević, koji je bio predsjednik Izvršnog odbora opštine Prnjavor.

On je ispričao kako se 26. marta sa saradnicima vraćao s konferencije u Beogradu i kako su naišli na vojnu blokadu puta u mjestu Johovac.

- Vojna lica su zaustavljala sva vozila… Dva vojnika su me izvukla iz auta - naveo je Radivojević, dodavši da je na oznakama vidio hrvatsku zastavu.

Svjedok je naveo da su ga šutirali i čupali za kosu, ali da to ne smatra zločinom, jer je bilo “takvo stanje”.

Rekao je da je odveden kod izvjesnog Joze Ćurka, a potom opet vraćen u vozilo. Čuo je kako će ga razmijeniti kao predsjednika.

On je kazao da su ujutru svi oslobođeni, a da su njemu u poslijepodnevnim satima rekli da je slobodan. Naveo je da mu je auto bio blokiran i da su ga odvezli policijskim vozilom za Doboj.

Bjelošević je optužen sa Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Suđenje se nastavlja 18. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.