GODINA OD MASAKRA

Urošu Blažiću i njegovom ocu prijeti ista kazna: Zločin opisao do detalja, Radiša govorio da nije znao za oružje

Optužnica koja kao okrivljene obuhvata Uroša Blažića, njegovog oca, ujaka i brata od ujaka podignuta je 18. oktobra prošle godine

Godina od masakra u Srbiji. Telegraf.rs

E. T.

4.5.2024

Uroš Blažić je prije godinu dana u selima Dubona i Malo Orašje počinio masovno ubistvo, kada je života lišio devet, a pokušao da ubije još 20 osoba, od kojih je ranio 12. Optužnica protiv njega, njegovog oca, ujaka i brata od ujaka podignuta je 10. oktobra prošle godine, a 25. maja bit će održano pripremno ročište u Višem sudu u Smederevu, piše Telegraf.rs.

Optužnica koja kao okrivljene obuhvata Uroša Blažića, njegovog oca, ujaka i brata od ujaka podignuta je 18. oktobra prošle godine i proslijeđena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju.

Blažiću je na teret stavljeno krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašteno korištenje tuđeg vozila.

Na osnovu dokaza koji su prikupljeni tokom istrage, tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Blažić 4. maja oko 22.20 sati, vozeći crni "mercedes" u kojem je ponio automatsku pušku "Zastava", model "M70 AB2", sa mehanički uklonjenim fabrički brojem i pištolj matke "Tokageu" TT-33, sa nekoliko okvira municije za oba komada oružja, ručnu bombu M52, ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu bombu M79, došao do spomenika palim borcima u selu Malo Orašje.

Na tom mjestu je, navode iz tužilaštva uočio grupu mladih koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je, bez ikakvog povoda, sa namjerom da ih ubije, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz automatske puške ispalio više desetina projektila u njihovom pravcu. Kada je ispraznio okvir sa municijom, isti je zamijenio i nastavio da puca. U tom trenutku, neke od mladih već je ranio i oni su se nalazili na zemlji.

Na licu mjesta je ubio Marka Mitrovića, dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Petar Mitrović, maloljetni Nikola Milić i Aleksandar Milovanović, svi mještani Malog Orašja.

Blažić je tada ranio još četiri osobe, dok je na četiri pucao, ali je promašio.

Odvezao se u Dubonu

Istragom je utvrđeno da je nakon toga "mercedesom" otišao u Selo Dubona, izašao iz automobila i pucao na više osoba koje su popravljale ogradu dvorišta. Iz pištolja koji je imao kod sebe ispalio je više metaka u njihovom pravcu, kao i u još jednog muškarca koji se nalazio u neposrednoj blizini i nanio im je teške tjelesne povrede.

Vratio se u automobil i otišao do Osnovne škole "Momčilo Živojinović", gdje je zaustavio automobil, ušao u dvorište škole i iz automatske puške otvorio vatru u pravcu više mladih koji su se na tom mjestu družili. Pri tom je, kako navodi tužilaštvo, prilazio žrtvama koje je već pogodio i koje su se nalazile na zemlji i ponovo pucao u njih.

Na licu mjesta je ubio brata i sestru Milana Panića i Kristinu Panić, dok je Dalibor Todorović usljed zadobijenih povreda ubrzo preminuo. Kritičnom prilikom on je ranio još četvoro i nanio im teške tjelesne povrede opasne po život, a ispalio je više projektila u pravcu još četiri osobe, ali ih je promašio.

Njegovom ocu stavljaju se na teret dva krivična djela - nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija i teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, kao jedinstvenu maksimalnu kaznu za oba krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Goran i Boris Gavrilović iz Kragujevca, ujak i brat Uroša Blažića optuženi su zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Tužilaštvo za njih traži kaznu zatvora od po šest godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.