KRIMINAL

Pljačke i otmice: Bande stranaca haraju u BiH

Riječ je o dobro organiziranim grupama čiji članovi su državljani Gruzije, Ukrajine i Rusije

Pritvoren jedan član bande Gruzijaca. MUP RS

21.5.2024

Nova dešavanja, pljačka dva miliona KM u Banjoj Luci, te otmica stranog državljanina u Sarajevu, pokazala su da organizirane grupe stranih kriminalaca nesmetano haraju po BiH. Uglavnom su to kriminalci iz Gruzije, Ukrajine i Rusije.

Stan u Sarajevu

Policija u Banjoj Luci slaže polako kockice nakon hapšenja Gruzijca Noe Tvalbeišvilija (41), po profesiji glumca, za kojeg se sumnja da je organizator krađe dva miliona maraka od vlasnice mjenjačnjice 14. maja u Banjoj Luci.

Tvalbeišvilija je, prema potjernici MUP-a RS, 15. maja uhapsila Granična policija BiH na Sarajevskom aerodromu na letu za Istanbul.

Potraga je nastavljena za ostalim pljačkašima, trojicom izvršilaca i sedmero koji su im bili logistika. Svi su identificirani i za njima su raspisane centralne potjernice. Utvrđeno je i da su lopovi iz Gruzije planirali da se ”presele” u Prijedor gdje su, najvjerovatnije, tražili novu metu.

Gruzijci su tokom boravka u Banjoj Luci koristili unajmljeni stan u novoj zgradi u Kozarskoj ulici, a policija je otkrila da su i u Sarajevu unajmili stan, ali lopovi i novac u njima nisu zatečeni. Dio grupe u BiH bi dovozio automobile i vraćao se u Gruziju avionima ili autobusima.

Druga ekipa je pratila žrtve, utvrđivala njihove navike, te išla u pljačku bez upotrebe oružja. U krađama nisu bili maskirani. Utvrđeno je da su koristili Seat i Audi, poljskih tablica, te Passat njemačkih tablica koji je otkriven u Doboju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.