"AVAZ" SAZNAJE

Privodi se kraju istraga protiv Adema Šumana: U julu optužnica za ubistvo Farisa Pendeka

Maturant ubijen 28. januara ove godine, ubica Šuman nakanadno se predao policiji

Adem Šuman ubio Farisa Pendeka. Avaz

31.5.2024

Tužilaštvo Kantona Sarajevo privodi kraju istragu u slučaju svirepog ubistva maturanta Dobrinjske gimnazije Farisa Pendeka, potvrđeno je za „Avaz“ iz izvora bliskog istrazi.

U skladu s tim, kako nam je potvrđeno, optužnica protiv Farisovog ubice Adema Šumana bit će podignuta u julu ove godine.

Jedan hitac

Istovremeno osumjičenom Šumanu pritvor ističe 25. jula, te će uz optužnicu biti zatraženo da mu se produži ova mjera.

Mersim Saljević i Elmedin Gradišić, osumnjičeni za pomaganje Šumanu nakon počinjenog ubistva, ranije su pušteni na slobodu te su im određene mjere zabrane.

Adem Šuman je 28. januara usmrtio Farisa Pendeka jednim hicem iz pištolja u sarajevskom naselju Otoka. Šuman je vozeći Peugeot, ničim izazvan, slijedio Citroen u kojem se nalazio Pendek s još trojicom svojih prijatelja.

Prišao iza leđa

- Adem Šuman je iza leđa prišao dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Onda je Adem Šuman bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega – istakla je postupajuća Tužiteljica Iva Kurilić na sjednici za određivanje pritvora Šumanu.


U pripremi mural ubijenom mladiću. Facebook

Nakon ubistva Šuman je pobjegao s mjesta događaja, ali se naknadno predao policiji.

Na jednoj stambenoj zgradi, u naselju Čengić-Vila u Sarajevu, u toku je oslikavanje murala posvećenog 19-godišnjem mladiću Farisu Pendeku. Uz njegov lik bit će ispisan njegov nadimak „Penda“ kojim su ga oslovljavali njegovi drugovi.

Upućena inicijativa

Na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo krajem aprila upućena je inicijativa da se most na Otoci na kojem je i okončao život mladog Farisa nazove po njemu. Prijedlog je iznio vijećnik Mirza Memišević u ime Akademije fudbala „Sparta“, uz saglasnost porodice ubijenog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.