"AVAZ" SAZNAJE

Ukrajincima i Gruzijcima koji su oteli Sirijca na Ilidži produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilaštvo je ranije tražilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva

Privođenje osumnjičenih u Tužilaštvo BiH. Avaz

7.6.2024

Odlukom nadležnog suda u Sarajevu za naredna dva mjeseca produžen je pritvor za petero stranih državljana uhapšenih prije mjesec na Ilidži zbog otmice Sirijca A. E. A., saznaje portal “Avaza”.

Tužilaštvo je ranije tražilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Uhapšeni Jaroslav Lano (19), Dmitrij Dobiaš (20), Oleksandr Ihnatov (38) i Jevheni Hulei (21) osumnjičeni su za krivično djelo protupravno lišenje slobode iz člana 179. stav 2. i lakše tjelesne ozljede iz člana 173. stav 1., dok se djevojka Anastasija Makarenko (19) tereti za pomaganje.

Dvoje su državljani Ukrajine, dva su Gruzijca i jedan je državljanin Rusije.

Riječ je o organiziranoj grupi koja je došla iz Slovačke u BiH. Kod njih je pronađena njegova fotografija.

Na kružnom toku u naselju Pejton više osoba fizički je napalo Sirijca, kojeg su potom nasilno smjestili u kombi Ford i dali se u bijeg u pravcu Blažuja. Petero uhapšenih privedeno je kada su došli na Plandište da u autopraonici operu tragove u kombiju Ford koji su koristili u otmici Sirijca.

U autopraonici je uhapšen Dmitrije Dobiaš, dok su ostali bježali Škodom prema Vrelu Bosne. Policija je na Vrelu Bosne pronašla Škodu, a osumnjičeni su bježali pješice, ali su na kraju pohvatani.

Izvršen je pretres kuće u kojoj je nađen Sirijac i tom prilikom je pronađen pištolj. Tužilaštvo ih tereti za krivično djelo protupravno lišenje slobode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.