AUSTRIJA

Dan državnosti BiH proslavljen i u Beču

Na samom početku programa intonirana je himna BiH uz izvedbu violiniste Jakuba Hurema koju su prisutni u prepunoj sali pozdravili aplauzom

Dan državnosti BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
O. Boskailo

26.11.2023

U glavnom austrijskom gradu Beču je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i povodom Dana Sandžaka održana kulturno zabavna manifestacija,  a organizatori manifestacije bili su Bošnjačka nacionalna fondacija i kulturno umjetničko društvo «Sebilj» iz Beča potpomognuti bošnjačkim džematima u Beču. Na samom početku programa intonirana je himna BiH uz izvedbu violiniste Jakuba Hurema koju su prisutni u prepunoj sali pozdravili gromoglasnim aplauzom. Predsjednik fondacije Muamer Džanković pozdravio je sve prisutne te upoznao ih sa ovim značajnim datumima.

O samom značaju ovih izuzetnih datuma govorili su i prof. Nazim Ademović te kolumnista i književnik iz Fojnice Aziz Hurem. Veliku pažnju izazvala je Meliha Halibašić koja je prigodnim recitacijama o Bosni i Sandžaku digla čitavu salu na noge.

O historiji Bosne i Hercegovine, njenom postojanju, previranjima i svim nedaćama koji su pratili Bosnu i Sandžak i njen narod kroz historiju govorila je i prof. dr. Bisera Suljić-Boskailo koja je otkrila i ukazala na iskrivljivanje historije Bosne i Hercegovine od strane mnogih historičara,  a koje je potkrijepljeno u naučnim istraživanjima u knjizi «Putovanje kroz Bosnu 1530 godine» i «Goti u Bosni».

U zabavnom dijelu programa prestavilo se i KUD «Sebilj» koje je izvelo i par koreografija. Na kraju su vrijedne Bošnjakinje bosanskim tradicionalnim jelima počastile sve prisutne, a druženje je nastavljeno skoro do ponoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.