AUSTRIJA

Sevdah na Dunavu: Večer umjetnosti i kulture u Lincu

Kroz program su vodili Semra Jašarević i Esmir Ćatić, dok je televizija “dorftv” događaj prenosila uživo

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Alen Bajramovic

10.6.2024

Sevdah na Dunavu već ima desetogodišnju tradiciju u Lincu i Gornjoj Austriji, te je postao interkulturalna platforma za susret.

U smislu sporazuma o kulturnoj saradnji između Austrije i Bosne i Hercegovine, kulturno-znanstvena mreža Centar savremenih inicijativa - CSI je u subotu navečer po deseti put organizirala večer umjetnosti i kulture pod nazivom “Sevdah na Dunavu” u prelijepoj historijskoj dvorani Redoutensaal u centru grada Linca!

Umjetnici koji su obogatili svečanost te večeri su bili muzička grupa iz Bosne i Hercegovine DIVANHANA, s kojom je CSI prije 10 godina započeo taj projekt, te grupa izvođača austrijske tradicionalne muzike “Die Gmiatlichen” iz Bad Goiserna.

S obzirom da CSI Austrija ove godine obilježava i 20 godina postojanja i djelovanja udruženja, Centar je u saradnji sa bh. firmom Vispak organizirao dolazak i najveće džezve na svijetu, te je publici besplatno servirana bosanska kahva.

Svečanost je otvorena kratkim filmom o CSI-u, te je zatim prisutne pozdravio predsjednik Centra savremenih inicijativa Austrija i saveza “Consilium Bosniacum” Damir Saračević.

Događaj su svojim obraćanjima obogatili Prof. dr. Josef Weidenholzer (bivši poslanik u Evropskom parlamentu i počasni konzul Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju), Siniša Bencun (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji), Alma Zadić (ministrica pravosuđa Republike Austrije), Bedrana Ribo (zastupnica u austrijskom parlamentu), Andreas Stangl (predsjednik Radničke komore Gornje Austrije) i Tina Blöchl (dogradonačelnica grada Linca). 


Kroz program su vodili Semra Jašarević i Esmir Ćatić, dok je televizija “dorftv” događaj prenosila uživo. Projekt su podržali: Ambasada BiH u Austriji, pokrajina Gornja Austrija, grad Linc, savez “Consilium Bosniacum”, Volkhilfe, migrare i mnoge druge organizacije i firme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.