GLOBUS

Protesti u Turskoj protiv Erdogana: 13 osoba uhapšeno, predloženo produženje vanrednog stanja u zemlji

(Al. Ti.)

18.4.2017

Tursko vijeće nacionalne sigurnosti koje vodi predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u ponedjeljak je predložilo vladi tromjesečno produženje vanrednog stanja koje je stupilo na snagu nakon neuspjelog državnog udara u julu prošle godine, izvijestio je tv-kanal NTV. 

Odluka je donesena dva dana prije isteka mjere i dan nakon što je na referendumu izglasano jačanje predsjedničkih ovlasti. Kako bi zagarantovali nastavak zaštitnih mjera demokracije, načela pravne države i prava i sloboda, predloženo je produženje vanrednog stanja, navelo je vijeće u prioćenju, prenijela je NTV.

Inače, vanredno stanje je već dva puta produženo, u oktobru i u januaru nakon što je proglašeno 20. jula, 5 dana nakon pokušaja vojnog udara. Od tada je više od 47.000 osoba uhapšeno i više desetaka hiljada uposlenika javnog sektora je izgubilo posao, što je izazvalo oštre kritike Zapada.

Vlada će zasjedati kasnije u ponedjeljak i očekuje se da će objaviti svoju odluku o vanrednom stanju.

U nedjelju je na referendumu s nešto više od 51 posto glasova izglasano jačanje predsjedničkih ovlasti, prema službenim rezultatima.

Inače, i sinoć je nakon održanog referenduma održan protest zbog pobjede Erdogana, odnosno njegove ideje ustavnih reformi koje bi mu kao predsjedniku dale veće ovlasti.

Uslijed demonstracija koje su uglavnom bile mirne uhapšeno je najmanje 13 osoba zbog remećenja javnog reda u Antaliji.

Demonstranti su uzvikivali "Ne, mi smo pobijedili". Njih više od hiljadu marširalo je ulicama istanbulskog Bešiktaša dok su im građani sa prozora i gosti usputnih kafića davali podršku.

Oko 2.000 građana okupilo se u Kadikoyu, istanbulskom azijskom kvartu gdje su mašući crvenim transparentima sa ispisanim „ne“ iskazali svoje nezadovoljstvo rezultatima referenduma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.