GLOBUS

Džamija Al-Aqsa ponovo otvorena, postavljeni detektori metala

Fena

17.7.2017

Stotine muslimana posjetile su kompleks džamije al-Aqsa u nedjelju nakon što su izraelske vlasti ponovo otvorile ovo sveto mjesto koje muslimani zovu Plemenito svetište, a židovi Hramska gora.

Džamija je bila zatvorena nakon što su tri osobe otvorile vatru iz automatskog oružja i ubile dva izraelska policajca. Napadači su kasnije ubijeni unutar kompleksa, izvještava The Independent.

Premijer Netanyahu je ranije kazao da će to mjesto biti otvoreno u nedjelju poslijepodne uz povećane mjere sigurnosti koje uključuju detektore metala na ulazima i dodatne sigurnosne kamere.

Izraelska policija je otvorila dvije kapije kako bi vjernici mogli proći kroz tek postavljene detektore metala. Iz policije su kazali da su neki od njih odbili proći kroz detektore i da su klanjali ispred kompleksa.

Izraelske vlasti ove promjene nisu dogovorile s Jordanom, koji ima ulogu skrbnika nad ovim svetim mjestom, rekao je jedan jordanski zvaničnik.

Stav Jordana je da postavljanje bilo čega na tom mjestu mora odobriti vakuf, navodi izvor.

Adnan Husseini, palestinski ministar za Jerusalem, pozvao je na vraćanje sigurnosnih mjera na prijašnje stanje, kazavši da ovaj napad "ne bi trebao biti izgovor za uvođenje promjena".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.