GLOBUS

Otac i sin Bush osudili rasizam, Trump na udaru najžešćih kritika republikanaca

Fena

16.8.2017

Bivši američki predsjednici otac i sin George H.W. Bush i George W. Bush izdali su saopćenje za javnost u kojem su odbacili rasizam, a u vezi sa neredima koje su ultradesničari izazvali u Charllotesvillu pri čemu je jedna osoba poginula, javlja CNN.

- Amerika uvijek mora odbaciti rasizam, antisemitizam i mržnju. Dok se molimo za Charlottesville, sjećamo se temeljnih istina iz naše Deklaracije o nezavisnosti; Svi smo stvoreni jednaki i svi imamo ista neotuđiva prava. Znamo da su ove istine vječne, jer smo vidjeli poštenje i veličinu naše zemlje - naveli su otac i sin Bush.

Bivši predsjednici nisu u svojoj izjavi pominjali reakciju predsjednika Donalda Trumpa, koji se našao pod najžešćim udarima, jer je u ponovoljenom istupu izjednačio rasističke demonstrante i građane koji su ustali protiv širenja mržnje. Međutim, mnogi drugi republikanci, kolege iz Trumpove stranke su vrlo direktno kritikovali Trumpa. Među njima i utjecajni Mitt Romney, John McCain i mnogi drugi.

CNN ističe, pozivajući se na izvore iz Bijele kuće, da je Trumpov posljednji istup u kojem je nervozno odgovarao na novinarska pitanja i mašući rukom rekao da i „ljevičari snose jednaku odgovornost za nasilje“, bio neplaniran.

- Nismo to htjeli, to je on sam odlučio i to je pravi Trump - rekao je izvor CNN-a iz Bijele kuće. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.