GLOBUS

Vučić danas na prijemima kod Trampa i Gutereša u Njujorku

Avaz.ba

19.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN, danas će imati  niz bilateralnih susreta i učestovati na prijemima koje odvojeno priređuju generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres), predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i najviši zvaničnici Evropske unije.

Prije otvaranja Generalne debate, koja okuplja više od sto lidera svijeta, Vučić će prisustvovati prijemu koji za šefove delegacija priređuje prvi čovjek UN Antonio Gutereš.  


Bilateralni sastanci

Kako je predviđeno, Vučić će tokom dana imati niz bilateralnih sastanaka.

Vučić će razgovarati s predsjednicom Kraljevine Norveške Ernom Solberg, sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom i predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem.

Također, predsjednik Srbije će prisustvovati prijemu koji priređuju predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frank Timermans (Frans Timmermans) i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Marcon) - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

Predsjednik Srbije će uvečer biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsjednik SAD Donald Tramp.

U srijedu će Vučić će učestvovati na Blumbergovom „Globalnom biznis forumu", na kojem će, pored njega, govoriti predsjednik Mađarske Janoš Ader, američki političar i filantrop Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), šef indijske Mahindra grupacije Anand Mahindra, kao i drugi.

Tog dana Vučić će imati bilateralni susret sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Pored toga očekuje ga i večera, koju Mogerini priređuje za šefove delegacija zapadnog Balkana.

Predviđeno je da na večeri budu i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, makedonski premijer Zoran Zaev, kosovski predsjednik Hašim Tači.

U četvrtak predsjednik Srbije će, najprije, imati bilateralni susret sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, a potom održati govor na Generalnoj skupštini UN.

Zaštita klime

Također će imati bilateralni sastanak s premijerom Belgije Šarlom Mišelom (Charles Michel) i prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard (Elisabeth Millard).

Posljednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srbijanski predsjednik imat će bilateralni sastanak sa prvim čovjekom svjetske organizacije Antoniom Guterešom. 

Kako je najavljeno, glavne teme u Njujorku bit će zaštita klime, nuklearno razoružanje i reforma Svjetske organizacije, a u žiži najvećeg interesovanja bit će svakako situacija na korejskom poluotoku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.