GLOBUS

Bijela kuća odbacila mogućnost pregovora sa Sjevernom Korejom

Avaz.ba

2.10.2017

Bijela kuća danas je isključila pregovore s Sjevernom Korejom o nuklearnom programu i porulila da su moguči jedino pregovori o vraćanju Amerikanaca iz zatočeništva u Sjevernoj Koreji. 

Takav stav je protivan onom što je ranije ove sedmice izjavio državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson), koji je rekao da je Vašington direktno komunicirao sa Pjongjangom o svojim nuklearnim i raketnim programima.

- Jasno nam da sada nije vrijeme za pregovore - rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders novinarima, ponovivši porku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) objavljenu tokom vikenda, koja je predstavljala reakciju na izjave Tilersonaa.

"Jedini razgovori koji su se desili bili su o tome da se radi na vraćanju Amerikanaca koji su bili zatočeni", poručila je Sanders.

Dodala je da - Osim toga, u ovom trenutku neće biti razgovora s Sjevernom Korejom-. 

Tilerson je u subotu tokom putovanja u Kinu rekao da Sjedinjene Države direktno komuniciraju s Sjevernom Korejom o nuklearnim i raketnim programima, ali da Pjongjang nije pokazao interesovanje za dijalog.

Tramp je odbacio mogućnost razgovora sa Sjevernom Korejom, nazvavši ga gubljenjem vremena. 

- Rekao sam Reksu Tilersonu, našem divnom državnom sekretaru da gubi vrijeme pokušavajući da pregovara sa malim raketnim čovjekom - napisao je Tramp na Twitteru, koristeći sarkastični nadimak za sjevernokorejskog vođu. 

Tramp je na Twitteru napisao i - sačuvaj svoju energiju Rex, uradićemo ono što mora da se uradi-.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.