GLOBUS

Novi detalji masovnog ubice iz Las Vegasa: Bio je bivši poreznik i kockar, a sve puške je kupio legalno

Avaz.ba

4.10.2017

Najgora masovna pucnjava u modernoj historiji SAD-a, ona koju je izvršio Stiven Pedok (Stephen Paddock) u ponedjeljak, trajala je između 9 i 11 minuta, priopćeno je iz policije. 

No ovoj smrtonosnoj kiši metaka s 32. sprata Mendele Bej (Mandalay Bay) Hotela u Las Vegasu na festival s 22.000 posjetitelja, pri čemu je ubijeno 58 i ranjeno 500 ljudi, prethodila je minuciozna priprema.

Još uvijek nije poznato što je nagnalo ovog 64-godišnjeg bijelca, dvaput razvedenog i penzionisanog računovođu na ovaj monstruozni zločin, ali sada je mnogo jasnije kako ga je izveo. Unajmio je hotelski apartman koji gleda na festival, krišom unio čitav arsenal pušaka i streljiva u torbama i postavio minijaturne kamere u sobu (na špijunku na vratima) i vanjski hodnik, a kojima je vjerovatno nadzirao približava li se iko njegovoj sobi.

Policija vjeruje da je djelovao potpuno sam. Od gomile oružja koje je unio, 14 poluautomatskih pušaka opremio je legalnim uređajem, tzv. “bump stock” koji simulira automatsku vatru, a može se naručiti s interneta za pedesetak dolara, javlja CNN.

Rafalna paljba prestala je kad su se hotelski zaštitari približili sobi. Pedok je potom otvorio vatru na njih i ranio zaštitara koji je bio najbliže vratima. Policija ga je opisala kao “vrlo herojskog” i objasnila kako im je otkrio tačnu lokaciju napadača. No kada su policajci upali u sobu, pronašli su Pedokovo mrtvo tijelo - upucao se neposredno prije toga pištoljem u usta, očito s namjerom da ne bude uhvaćen živ, čime se broj mrtvih popeo na 59.

NBC javlja kako su istražitelji u hotelskoj sobi našli 13 kofera u kojima je unio oružje, kao i čekić kojim je, kako vjeruju, razbio dva prozora kroz koja je potom otvorio rafalnu paljbu na ljude na country festivalu ispod hotela.

Policija je pronašla ukupno 47 komada oružja na trima lokacijama: 23, uglavnom pušaka, u hotelskoj sobi i ostatak u njegovim kućama u Mesquiteu i Verdiju, gdje su pronađeni i sastojci za izradu eksploziva. Oružje je legalno kupljeno u Nevadi, Utahu, Kaliforniji i Teksasu.

U međuvremenu su objavljeni i dodatni detalji iz biografije ubojice: bio je poštanski službenik u sedamdesetima, nakon čega je diplomirao poslovnu administraciju 1977. i radio u američkoj poreznoj službi (IRS) od 1978. do 1984. Nakon toga je oko godinu dana radio kao revizor za Defense Contractor Audit Agency.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.