GLOBUS

Tilerson: SAD se neće miješati u trgovinu između EU i Irana

Piše: Fena

20.10.2017

Sjedinjene Američke Države ne žele ometati evropsku trgovinu i poslovne transakcije s Iranom unatoč prošlosedmičnoj odluci Donalda Trampa (Trump) da odbije potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je državni tajnik Reks Tilerson (Rex Tillerson) za Wall Street Journal.

Čelnici Evropske unije su u četvrtak u Briselu istakli potrebu da zaštite svoje kompanije i investitore koji posluju s Iranom od bilo kakvih negativnih posljedica ukoliko Vašington ponovo uvede sankcije protiv Irana, kazali su zvaničnici, javljaju agencije. 

- Predsjednik je bio prilično jasan da nije njegova namjera da se miješa u poslovne sporazume koje Evropljani možda imaju s Iranom. On je to jasno rekao: "U redu je. Radite šta želite" - izjavio je Tilerson u intervjuu za WSJ.

Tramp je prošle sedmice odbio potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma postignutog sa SAD-om i još pet drugih sila uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku. 

Predsjednik je Kongresu dao 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Iranu, koje su ukinute u zamjenu za smanjenje programa za koji Zapad strahuje da za cilj ima razvoj nuklearne bombe, što Teheran negira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.