GLOBUS

Tranzicija bez krvi u Zimbabveu: Sklonjen starac kojeg koristi žena

Avaz.ba

15.11.2017

Vodeća partija u Zimbabveu objavila je da vojska ne provodi puč, već "tranziciju bez kapi krvi". 

Očekuje se da aktuelni predsjednik Robert Mugabe uskoro objavi da se "povlači".

Na Twitter nalogu Patriotskog fronta Afričkog nacionalnog saveza Zimbabvea (ZANU-PF) objavljeno je da je "sve pod kontrolom" i da "među iskrenim vođstvom vlada mir".

"U pitanju je tranzicija u kojoj su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe i pritvoren starac kojeg je koristila njegova žena", navedeno je. 

Robert Mugabe (93), koga mnogi zovu posljednjim afričkim diktatorom, na vlasti je skoro četiri decenije, a tokom noći je "sklonjen na sigurno i mjesto".

Kako je saopćila njegova partija, Mugabe je sa porodicom pritvoren i zbog "ustava i zbog zdravlja nacije", jer ni Zimbabve ni ZANU nisu "vlasništvo Mugabea i njegove supruge".

"Sada počinje nova era i drug (Emerson) Mnangava će nam pomoći da napravimo bolji Zimbabve", navodi se u jednoj od objava.  

Mnangava je nedavno smijenjen sa mjesta potpredsjednika, a analitičari ga vide kao jednog od miljenika vojske i čovjeka koji će naslijediti Mugabea.  

Kako navode strani izvještači, na ulicama Hararea je mirno, život se odvija skoro pa normalno, a vojska i oklopna vozila patroliraju centrom grada.  

Bivši savjetnik nekadašnjeg premijera zemlje Morgana Cvangiraja rekao je za CNN da je u pitanju "puč, koji niko neće tako da nazove".

"Možda pokušavaju da ga prekriju smokvinim listom i činjenicom da je Mugabe i dalje zvanično lider, ali de fakto je jasno da je u pitanju preuzimanje od strane vojne sile", rekao je Aleks Magaisa.  

Inače, kako navode analitičari, mogući okidač za smjenu vlasti jeste smjena Mnangave, ali i najave da bi kontroverzna, 40 godina mlađa Mugabeova supruga Grejs mogla da preuzme vlast u zemlji.

"Provjereni izveštaji navode da je Mugabe ispregovarao da Grejs napusti zemlju dok on priprema svoj odlazak sa vlasti. Očekuje se konferencija za novinare, a vojska zaista drži na nišanu i predsjednika i njegovu zemlju", javljaju afrički mediji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.