GLOBUS

Koalicija objavila: ISIL izgubio 95 posto područja osvojenih 2014.

Avaz.ba

16.11.2017

ISIL je izgubio je 95 posto teritorija koji je 2014. osvojila u Siriji i Iraku, objavila je međunarodna koalicija predvođena SAD-om, nakon sastanka u Jordanu.

"Islamska država izgubila je 95 posto teritorija koji je nadzirala u Iraku i Siriji od uspostave ove koalicije 2014.", rekao je Brett McGurk, posebni američki izaslanik pri međunarodnoj koaliciji, u priopćenju objavljenom nakon sastanka u Jordanu.

"Više od 7,5 miliona ljudi sada je oslobođeno Islamske države", istaknuo je.

Dodao je također da je priljev stranih boraca u Siriju "gotovo prekinut".

Spomenuo je i "Interpolovu bazu podataka s 43 hiljade imena" koja će partnerskim zemljama omogućiti da "uhite borce tokom rutinskih kontrola na cestama ili kada pokušavaju preći neku međunarodnu granicu."

"Vršimo istodobni pritisak na Islamsku državu na terenu i u kibernetičkom prostoru", gdje se vodi borba protiv "terorističke propagande", kazao je, dodajući i da Islamska država sada ima jako malo novca.

Američki dužnosnik je također naglasio važnost "jačanja saradnje i sigurnosti na granicama, sigurnosti u zračnom prostoru, financijskih sankcija i dijeljenja obavještajnih informacija" kako bi se "spriječilo Islamsku državu da izvodi napade u našim zemljama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.