GLOBUS

Otrovani brat Kim Džong Una je u vrijeme napada kod sebe imao protuotrov

Avaz.ba

1.12.2017

Polubrat sjevernokorejskog lidera Kima Džong Una imao je sa sobom u rancu protuotrov na otrov koji ga je ubio, piše CNN.

Zašto Kim nije pokušao da iskoristi protivotrov koji je imao sa sobom nije poznato. To, međutim, govori da je on živio u strahu od svog polubrata, u kineskom Makau, otkako ga je njegov otac Kim Džong Il protjerao iz Sjeverne Koreje. 

Nervni plin


- Kim Džong Nam je u svojoj torbi nosio 12 doza atropina kada je napadnut nervnim plinom VX na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara - izjavio je za CNN advokat Hisjam Abdulah.

Osim atropina, Kim Džong Nam (45) je sa sobom u vrijeme smrti imao i 125.000 dolara u gotovini, kako je prethodno potvrdila policija. 

Atropin osigurava primarnu zaštitu protiv izlaganja hemijskim nervnim gasovima i kod trovanja insekticidima, kako navodi Američko društvo farmaceuta zdravstvenog sistema (ASHP). Može se primiti injekcijom u mišić, pod kožu, intravenozno, uzeti u obliku tablete ili kapi za oči. 

Također se koristi za tretiranje mišićnih grčeva i drugo.

Ako znate da neko želi da vas napadne nervnim plinom, atropin je ključni lijek koji ćete nosit -, kaže Nial Vit (Witt), predavač farmacije Univerziteta Sidnej. 


Kim Džong Nam je, kako se smatra, otrovan VX-om dok se vraćao kući u Kinu. Na snimcima nadzornih kamera vide se dvije žene, Indonežanka Siti Aizjah (25) i Vijetnamka Doan Ti Huong (29), kako prilaze Kimu iza leđa i trljaju ruke o njegovo lice.

Malezijske vlasti tvrde da su njih dvije obučili sjevernokorejski agenti da utrljaju Kimu u lice nervni otrov. One su se izjasnile da nisu krive za ubistvo Kima, i da su mislile da učestvuju u skrivenoj kameri.

Sjeverna Koreja je više puta porijekla umiješanost u ubistvo liderovog polubrata.

On je nakon trovanja otišao na aerodromsku kliniku i zatražio pomoć.

Sestra je obrisala “tečnost poput vode, bez mirisa”, sa Kimovog lica, a njegov krvni pritisak je naglo skočio, naveo je ljekar koji je svjedočio na sudu. Ubrzo nakon toga, Kim je dobio napad i prevezen je u bolnicu, ali je umro u ambulantnim kolima.

Došao na vlast

Otkako je Kim Džong Un došao na vlast, sprovedene su brojne čistke nad političkim rivalima, uključujući njegovog ujaka Džanga Song Teka, koji je pogubljen 2013. godine.

Potraga malezijske policije za još troje osumnjičenih za ubistvo Kima Džong Nama je do sada bila neuspješna. Suđenje, najvišeg profila u Maleziji u posljednje vrijeme, bit će nastavljeno naredne godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.