GLOBUS

Makron najavio novi veliki savez: Evropa, Francuska i Kina najavili usku saradnju

Avaz.ba

8.1.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je danas u Xianu na veliki savez Francuske, Evrope i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.

"Naše sudbine su povezane", rekao je u govoru od sat i četvrt u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji, u koju je stigao rano ujutro.

"Budućnost treba Francusku, Evropu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta. Na nama je da odlučimo da budemo njegova budućnost", rekao je.

Makron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u ponedjeljak navečer i utorak u Pekingu predložiti da "da zamah bitki za klimu" "povećanjem preuzetih obveza" u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi u Poljskoj krajem ove godine.

Makron smatra da Francuska i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području nakon što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimi. Najavio je tako da će 2018./2019. organizirati "francusko-kinesku godinu ekološke tranzicije".

Bez odluke Kine da ne odustane, "Pariški sporazum ne bi preživio" američku odluku, rekao je, napomenuvši ipak da je Kina i dalje najveći zagađivač atmosfere stakleničkim plinovima.

"Kina je održala riječ. Pokazali ste da su vaša svijest i vaš velik osjećaj za odgovornost stvarni. Ko bi mogao i pomisliti prije nekoliko godina da će Kina imati snagu svjetskog pokretača" na tom području, rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.