GLOBUS

Bugarski socijalisti žele da sruše Borisova?

Avaz.ba

17.1.2018

Vodeća opoziciona Bugarska socijalistička partija traži izglasavanje nepovjerenja vladi premijera Bojka Borisova zbog manjka napretka u borbi protiv korupcije.

To je učinjeno uz tvrdnju da to "nije sabotaža" države koja je preuzela predsjedavanje EU.

Rojters ocjenjuje da će ovaj pokušaj socijalista da sruše vladu ipak vjerovatno propasti i navodi da vladu desnog centra, na čijem čelu je premijerova stranka GERB, podržava mala populistička stranka Volja i da ukoliko se ovakav blok uzdrži od glasanja planiranog za narednu sedmicu, inicijativa BSP će propasti sa 41 glasom manje od neophodnog broja u parlamentu sa 240 mesta.

GERB zajedno sa nacionalistički nastrojenom političkom formacijom Ujedinjene patriote, kao i sa Voljom, ima ukupno 133 poslanika.

-Izglasavanje nepovjerenja nije sabotaža, već odgovor na mišljenje 83 odsto građana Bugarske koji smatraju da je to (korupcija) njihov problem broj 1. Borba protiv korupcije jeste proevropska politika, a ne antievropska. Bolje je biti usamljen u borbi protiv korupcije, nego biti dio statusa kvoa koji brani korupcij - izjavila je liderka socijalista Kornelija Ninova.

Rojters podsjeća da je Evropska komisija u više navrata kritikovala Bugarsku zbog toga što nije procesuirala i zatvorom kažnjavala korumpirane zvaničnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.