GLOBUS

Dok siromašni rade za crkavicu, bogati se bogate: Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu

Avaz.ba

23.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: Agencije

U Švicarskoj danas počinje Svjetski ekonomski forum, na kojem će više od 2.500 svjetskih lidera i najbogatijih biznismena raspravljati o smanjenju jaza između bogatih i siromašnih.

Uoči početka sastanka u Davosu, humanitarna organizacija Oksfam objavila je poražavajući izvještaj u kojem se navodi da imovina 42 najbogatija svjetska milijardera iznosi 1,1 bilion dolara, koliko ima čak 3,7 milijardi najsiromašnijih ljudi na planeti.

Koliko se jaz između bogatih i siromašnih povećava, svjedoči podatak da je prošle godine 61 milijarder imao imovinu kao polovina najsiromašnije svjetske populacije. Taj jaz je bio najmanji 2009., kada je zbog recesije čak 380 milijardera imalo bogatstvo poput polovine najsiromašnijih na svijetu. 

Prosječan milijarder je od 2006. do 2015. uvećao svoje bogatstvo za 13 posto, što je šest puta brže nego što raste plaća običnim radnicima. 

- Prosječan direktor jedne od pet najvećih modnih kompanija na svijetu za samo četiri dana zaradi onoliko koliko jedan radnik fabrike u Bangladešu zaradi za cijeli život - kaže Mark Goldring, izvršni direktor Oksfama.

On dodaje da „koncentracija ekstremnog bogatstva na vrhu nije znak uspješne ekonomije, već simptom lošeg sistema".

- Napravili smo velike korake ka okončanju siromaštva, ali možemo biti još brži u njegovom iskorjenjivanju razbijanjem barijera koje nas vuku unazad - rekao je Goldring, prenosi Kurir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.