GLOBUS

CIA otkrila Eskobarovu podmornicu: Je li u njoj dio golemog bogatstva „kralja kokaina“?

Avaz.ba

25.1.2018

Bivši ronioci CIA-e navodno su pronašli uz obalu Kolumbije jednu od podmornica koju je koristio Pablo Eskobar (Escobar) kako bi krijumčario kokain.

Enormna zarada 

Kolumbijski kralj droge koristio je podmornice, koje su mogle prenositi oko 2.000 kilograma droge, za prijevoz kokaina iz svoje domovine u Portoriko, odakle je gliserima prebacivan u Majami, da bi kokain bio distribuiran po cijelim SAD.

Na vrhuncu svoje moći u 80-ima šef Medellinskog kartela navodno je zarađivao 450 miliona dolara sedmično i SAD opskrbljivao s više od 80 posto svog kokaina.

Sada su dvojica bivših ronioca CIA-e, Dag Loks (Doug Laux) i Ben Smit (Smith), otkrila lokaciju još jedne od tih podmornica. Tamo ih je odveo jedan od Eskobarovih bivših pomagača u sklopu TV serije Discoveryja ‘U potrazi za Escobarovim milionima’. Pričali su s ljudima koji su utovarivali kokain u podmornice, a nakon što su ih odveli na jedno od mjesta gdje su podmornice pristajale, poslali su ronioce da provjere lokaciju u potrazi za tragovima. 

Potraga za legendarnim blagom

Eskobar, čiji je život opisan i popularnoj Netflixovoj seriji ‘Narcos’, ubijen je u decembru 1993. dok je pokušavao pobjeći od policije. Tragači vjeruju kako bi podmornica mogla sadržavati podatke o mjestu gdje je skriveno njegovo blago, koje se procjenjuje na 70 milijardi dolara. 

- Moj posao u Agenciji bio je pronalaženje ljudi, pronalaženje loših momaka - izjavio je Loks.

- I ovdje imate sličan scenarij, ako se radi o nečemu što netko želi sačuvati na tajnom mjestu, što hoće sakriti, to je nešto što smo Ben i ja navikli tražiti i pronalaziti.

Pripadnici Search Blocka s mrtvim Eskobarom

U videu objavljenom na YouTubeu, ronioci su se brodom odvezli do mjesta za koje se smatra da je tek nedavno otkriveno, nakon što je oluja pomaknula pijesak na dnu, kako bi počeli istraživati pod vodom. 

Ondje su pronašli veliku kutiju i puno metala, a tek trebaju iskopati neki veći trag koji bi upućivao na to gdje je Eskobar skrio svoje bogatstvo, koje je postalo predmet legendi još otkako se Eskobar predao kolumbijskim vlastima 1991. godine.

Kralj droge, kojeg je časopis Forbes 1989. naveo kao sedmog najbogatijeg čovjeka na svijetu, navodno je sakrio veći dio svog bogatstva na tajnim lokacijama. Tako je 2009. pronađeno osam miliona dolara u kompleksu sakrivenom u džungli, u kojem su bile tvornice kokaina.

A Kristijan de Berduare (Christian de Berdouare), koji je kupio Eskobarovu vilu u Majamiju za 10 miliona dolara prije četiri godine, vjeruje da bi dio bogatstva mogao biti spremljen i unutar velike kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.