GLOBUS

Iznenadili američkog ministra odbrane: Zubima otkidali glave zmijama i pili im krv

Avaz.ba

26.1.2018

Foto: AFP

Američki ministar obrane Jim Mattis svjedočio je bizarnom i brutalnom prikazu vojnih i borilačkih vještina indonezijskih komandosa.

Na takvo što nisu bili spremni ni novinari u pratnji američkog ministra obrane Jima Mattisa. Svi su očekivali standardnu vježbu spašavanja talaca i bili su potpuno nepripremljeni na ono što je uslijedilo - odsijecanje glava zmijama, pijenje zmijske krvi, hodanje po vatri, helikopterske vježbe i protuterorističke simulacije u koje su bili uključeni i psi istrenirani za napad.

Elitna indonezijska protuteroristička postrojba Kopassus zapanjila je Mattisa neobičnim prikazom vojnog znanja u vojnom stožeru u Jakarti.

Uz zvuke bubnjeva komandosi su predstavili borilačke vještine - čelima, šakama i nogama uništavali su zapaljene objekte od drva i cigle. Potom su uzeli kratku pauzu i podijelili svježu zmijsku krv u znak bratstva. Vreće sa zmijama su ispražnjene jedva nekoliko koraka od Mattisa prije nego što su im komandosi počeli odsijecati glave. Jedan je vojnik čak zubima rastrgao živu zmiju.

-Zmije! Jeste li vidjeli kako ih umore i potom zgrabe? Zbog načina na koji su ih vitlali oukolo zmije se brzo umore - rekao je Mattis novinarima.


Američki ministar obrane otišao je 2013. u mirovinu nakon dugogodišnje aktivne službe u marincima. Novinari su mu nadjenuli nadimak Mad Dog (Ludi Pas) tokom angažmana u Iraku.

-Možete samo zamisliti koliko je svaki pojedinac ovdje morao trenirati da bi to mogao napraviti - rekao je kasnije novinarima Mattis.

-Kada gledate ove vojnike, svaki pojedinac savršeno čini nevjerojatno puno stvari, zamislite što sve tek mogu učiniti zajedno.

U nastavku vojne vježbe jedan se komandos valjao po razbijenom staklu s povezom preko očiju dok je njegov kolega pucao u balon, koji je pak treći komandos, s povezom preko očiju, držao između nogu. Još jedan komandos s povezom preko očiju "skratio" je krastavac koji je njegov kolega držao u ustima a da nije "asistentu" nanio niti jednu ogrebotinu. Uslijedila je helikopterska vježba - vojnici su iskakakali iz helikoptera sa svojim psima dok je u pozadini svirala tema iz filma "Nemoguća misija". Kasnije je jedan od pasa skočio kroz prozor automobila kako bi uhvatio teroriste.

-Čak su i psi koji su izašli iz tog helikoptera znali što učiniti kada se suoče s teroristima - rekao je vidno impresionirani Mattis.


Američki ministar obrane doputovao je u Indoneziju kako bi popravio odnose s indonezijskim vojnim snagama. Naime, SAD ima zakon "Leahy vetting" (Leahyova provjera) kojim se zabranjuje treniranje i održavanje vojnih vježbi s vojskama u kojima se krše ljudska prava - uključujući silovanja, mučenja i ubojstva. A Indonezija je tijekom vladavine diktatora Hajjija Suharta 90-ih godina prošlog stoljeća, upravo zbog raznih kršenja ljudskih prava, dobila takvu zabranu.

-Jedna je od sankcija da naši vojnici ne mogu ići u SAD i ne mogu održati zajedničku 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.