GLOBUS

{Iz minute u minutu /} Teodorakis: Nakon Jugoslavije sljedeća je Grčka, bit ćemo krivi za našu sudbinu

Piše: R. Be.

4.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: AFP

17.25 Svojom kolosalnom propagandom uspjeli su da ubijede veliki broj država, a potpomognuti su i pojedinim Grcima koji nisu pokušali da ponište čudno falsifikovanje historije u očima stranaca - rekao je Teodorakis. 

Prema njegovim riječima, Grčka mora da bude oprezna u obrani svog nacionalnog integriteta.

Ponovio je svoju raniju ocjenu da je nakon Jugoslavije sljedeći korak Grčka.

- Tamni oblaci koji se nadvijaju nad nama postaju sve vidljiviji. Bit ćemo krivi za našu sudbinu ukoliko to dopustimo - rekao je Teodorakis.

15.30 Najveći živi grčki kompozitor i ikona otpora Mikis Teodorakis zatražio je danas održavanje referenduma o bilo kojem vladinom aranžmanu usmjerenom na rješavanje dugogodišnjeg spora s Makedonijom.

- Makedonija je bila, jeste i zauvijek će biti grčka - kazao je 92-godišnji Teodorakis, obraćajući se okupljenima na trgu Sintagma u Atini.

- Ako vlada razmišlja o potpisivanju u ime naše zemlje ... nema sumnje da prvo mora da pita grčki narod - rekao je Teodorakis, kazavši da je susjedna sjeverna država "nelegitimna".  

Teodorakis tvrdi da Makedonija, uz međunarodnu podršku, nastoji proširiti svoje granice o trošku Grčke.

- Na ovoj ideji podignute su generacije Skoplja, rekao je on, koristeći zajednički grčki termin za susjednu naciju.

- Oni žele da se pridruže NATO-u i EU s našim glasanjem, tako da nas sutra mogu tretirati kao silu - dodao je Teodorakis.

Teodorakis je u prošlosti plijenio pažnju svjetske javnosti, podržavajući Slobodana Miloševića i upoređujući Džordža Buša (George W. Bush) sa Hitlerom. 

14.50 Organizatori protesta u Atini poručuju da se na protestima protiv dogovora oko imena Makedonije okupilo skoro milion i po osoba, što bi bilo nevjerovatnih 15 posto ukupne populacije Grčke.

Međutim, mediji navode da se i u prijestonici Grčke okupilo oko 300.000 ljudi, ali da demonstranti još dolaze.  

Prema riječima organizatora, protest nadilazi političke stranke i njegova poruka je patriotska i partizanska.  

Također, organizatori tvrde da proteste finansiraju "makedonske organizacije u Grčkoj i šire, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država". 

Očekuje se da će većina poslanika konzervativne stranke Nova Demokratija doći na protest.

Počeli protesti u Atini

14.30 Počeo je protestni miting protiv potencijalnog kompromisa Atine i Skoplja oko imena Makedonije. 

Centar Grčke prijestonice okupirale su stotine hiljada demonstranata, a mnogi još pristižu autobusima i trajektima.

13.51 Napadnuta kuća glavnog govornika na protestu

Grčki mediji pišu da je uoči današnjeg masovnog mitinga u znak protesta zbog potencijalnog kompromisa Grčke s vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije, napadnuta kuća grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, glavnog govornika na protestu zakazanom za 14.00 sati po lokalnom vremenu.

Grčki list "Katimerini" navodi da je Teodorakisova kuća napadnuta jučer i da nije poznat identitet napadača. 

12.00 Demonstranti su počeli pristizati na današnji masovni miting koji se u Atini održava u znak protesta zbog potencijalnog kompromisa Grčke s vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije.

Agencije navode da učesnici protesta stižu u stotinama iznajmljenih autobusa, kao i trajektima sa grčkih otoka.

Od jutarnjih sati prijestonica Grčke je u blokadi i pod "opsadom" policije.

Očekuje se milion demonstranata

Organizatori protesta se nadaju da će se na Trgu Sintagma okupiti milion ljudi. 

Na demonstracijama će se okupiti Grci koji se protive upotrebi riječi "Makedonija" u imenu bivše jugoslovenske republike. "Katimerini" piše da je oko 1.500 autobusa angažirano da prevezu demonstrante u Atinu, na proteste koji počinju u 14 sati po lokalnom vremenu.

Mediji navode da se očekuje prisustvo većine poslanika konzervativne Nove demokratije, čiji lider Kirjakos Micotakis kaže da njegova partija poštuje i one koji su izabrali da učestvuju u protestu, kao i one koji su odlučili suprotno. "Poštujemo svaki izbor", kazao je Micotakis.

Jedan od glavnih govornika bit će grčki kompozitor Mikis Teodorakis koji je odlučio da se okupljenima lično obrati, a ne videoporukom, kako je to ranije bilo planirano.Bivši grčki premijer Antonis Samaras podržao je demonstracije, poručivši da će ovo biti "veliki dan za zemlju".  

Zatvorene tri stanice metroa

Zbog protesta postepeno se zatvaraju dijelovi centra grada, a tri centralne stanice metroa u centru Atine zatvaraju se od 10 sati. Grčki portali navode da će biti raspoređeno 4.000 policajaca.

Grčka policija namjerava da podigne barijere da bi spriječila "sudar" demonstranata sa Sintagme i učesnika protesta koji u podne organiziraju anarhisti ispred Atinskog univeriziteta.

Katimerini navodi da je vlada umanjila značaj protesta u vrijeme kada pregovori zvaničnika Atine i Skoplja ulaze u kritičnu fazu.

Grčki list, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da će današnje proteste vlasti pažljivo pratiti i da bi mogli i da "modifikuju svoj pristup".

Istovremeno, tužilac Vrhovnog suda naložio je pokretanje istrage zbog prijetnji jednog člana anarhističke grupe "Ruvikonas" da će "krv biti prolivena" na današnjim protestima.

Ankete: 60 posto Grka protiv upotrebe imena "Makedonija"

Nedavno objavljene ankete pokazuju da se skoro 60 posto Grka protivi upotrebi riječi "Makedonija" u nazivu bivše jugoslovenske republike, dok 35 posto grčkih ispitanika kaže da ne bi imalo ništa protiv kombinovanog naziva u kojem bi se našla i ta riječ. 

Proteste ćete moći pratiti na videu:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.