GLOBUS

Priznao ubistva: Kako je izgledao dan 19-godišnjaka koji je ubio 17 ljudi

Avaz.ba

16.2.2018

Tinejdžer optužen da je ubio 17 osoba u srednjoj školi na Floridi priznao je pucnjavu, izvijestila je policija.

Nikolas Kruz (19) izjavio je kako je došao u kampus i počeo pucati na učenike nakon čega je ostavio oružje i pobjegao. Na sudu se pojavio s optužbama da je ubio 17 ljudi. 

Napad na srednju školu u Parklandu najsmrtonosnija je pucnjava u nekoj američkoj školi od 2012. godine.

"Kruz je izjavio da je on napadač koji je ušao u školski kampus naoružan puškom AR-15 i počeo pucati na učenike koje je vidio na hodnicima i školskim terenima", stoji u dokumentu sa suda. Rekao je i da je u crnoj torbi i ruksaku nosio dodatnu municiju. Zatim je oružje odbacio u pokušaju da se uklopi i pobjegne.

S mjesta strašne tragedije je, čini se, pobjegao neopažen. Na kraju ga je uočila policija i uhapsila oko sat nakon napada.

Poznato je sve više detalja o 19-godišnjakovom danu u kojem je pucao na kolege iz bivše škole. Kada su ga probudili da ide u školu, rekao je da na Valentinovo u školu ne ide. Zatim je pozvao Uber kojim se odvezao do škole iz koje je izbačen. Iz Ubera su odbili reći je li vozač primijetio nešto neobično na putniku, ali sarađuju s vlastima.

Nakon pucnjave Kruz je otišao u Mekdonalds, a onda ga je na ulici uočio policajac Majkl Lenard (Michael Leonard).

 - Izgledao je kao tipični srednjoškolac i na trenutak sam pomislio može li ovo biti ta osoba? Je li ovo osoba koju trebam zaustaviti - rekao je policajac. Odlučio je suočiti se s 19-godišnjakom koji je nakon toga uhapšen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.