GLOBUS

Moskva će spriječiti pokušaje ometanja mirovnog procesa

Arhiv

Srna

25.2.2018

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će Rusija spriječiti pokušaje ometanja sirijskog mirovnog procesa. 

Saopćenje je uslijedilo nakon što je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o Siriji koja predviđa uvođenje tridesetodnevnog prekida vatre radi dopremanja humanitarne pomoći i medicinske evakuacije u nekim regionima.

- Nakon usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a blokirat ćemo svaki pokušaj podsticanja antiruske i antisirijske histerije i ometanja sirijskog mirovnog procesa koji je dobio novi impuls nakon Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju - navodi se u saopćenju.

Isti izvor navodi da će Rusija kao garant primirja nastaviti saradnju sa svim stranama u sukobu u Siriji kako bi oni koji istinski zagovaraju mir do njega i došli.

Ministarstvo je pozdravilo rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja osuđuje granatiranje Damaska.

- Veoma je značajno da smo uspjeli spriječiti rezoluciju koju promoviraju članice Vijeća sigurnosti sa Zapada, koja podrazumijeva nerealnu shemu uspostavljanja prekida vatre u formi direktive. Ovaj dokument istinski ohrabruje sve strane u sukobu da prekinu s vojnim aktivnostima, primijene prethodno dogovorene sporazume i postignu ukupnu deeskalaciju i humanitarne pauze u Siriji - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.