GLOBUS

SAD optužuju Kima da je ubio polubrata hemijskim oružjem

CdM

7.3.2018

Sjedinjene Američke države tvrde da su ustanovile da je polubrat Kim Jong Una (Kim Jong-un) ubijen po nalogu sjevernokorejskih vlasti agensom VX, neurotoksičnom supstancom, naveo je Stejt department.

Na osnovu tog zaključka Vašington je odmah uveo nove ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji i to u danu kad je Južna Koreja ukazala da je Pjongjang spreman razgovarati s SAD o pitanju denuklearizacije.

- SAD oštro osuđuju upotrebu hemijskog oružja da se počini ubistvo - istaknula je sinoć u saopćenju Heder Nojert (Heather Nauert), portparol Stejt departmenta, navodeći ime Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog vođe.

Kim Jong Nam ubijen je usred dana, 13. februara 2017. na aerodromu u Kuala Lumpuru, u Maleziji. Dok je čekao let za Makao prišle su mu dvije žene koje su mu uprskale neku supstancu u lice, pokazuju snimci nadzornih kamera. On je preminuo ubrzo nakon što je prebačen u bolnicu.

Tragovi VX, neurotoksičnog agensa koji je svrstan u oružje za masovno uništenje, pronađeni su na njegovom licu i očima prilikom obdukcije.

Vašington je 22. februara ustanovio da je tu supstancu upotrijebila Vlada Sjeverne Koreje da ubije Kim Jong Nama, rekla je Nojert.

- Taj javni prikaz nepoštovanja univerzalnih normi protiv upotrebe hemijskog oružja dodatni je dokaz o opasnoj prirodi Sjeverne Koreje i ukazuje da ne možemo sebi dozvoliti da toleriramo bilo kakav sjevernokorejski program oružja za masovno uništenje - kazala je Nojert.

Sjeverna Koreja je već pod nizom sankcija SAD i Ujedinjenih naroda tako da su ove nove sankcije u velikoj mjeri simbolične.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.