GLOBUS

Posljednje riječi pilota aviona u kojem je poginula 71 osoba: To je to...

Avaz.ba

7.3.2018

Audiosnimak iz kokpita Leta 703 "Saratov Airlinesa", koji se srušio kratko nakon polijetanja s moskovskog aerodroma "Domodedovo" 11. februara, otkrila je posljednje riječi pilota Valerija Gubanova i kopilota Sergeja Gambarjana, piše Daily Mail.

Transkript koji je objavila ruska medijska kuća RBC pokazuje kako je Gubanov rekao svom kopilotu da poveća visinu umjesto da okrene avion prema dolje, dok su se trudili spriječiti tragediju.

- Razumijem da si htio… ali umjesto toga, ideš prema dolje - kazao je Gubanov.

- Zašto ideš prema dolje? Gdje? Visina! Visina! Visina! Gore! - vikao je svom kopilotu. 

Snimak se prekida nakon što je rekao: 

- To je to... Naje*ali smo! 

Kuća RBC je potvrdila autentičnost snimka sa Saveznom agencijom za zračni prijevoz i Međudržavnim komitetom za zrakoplovstvo.

Prošlog mjeseca istražitelji su rekli kako je pad mogao biti prouzrokovan greškom pilota koji nisu aktivirali grijanje opreme za mjerenje pritiska, što je rezultiralo dobivenim pogrešnim podacima o brzini letjelice.

Međudržavni komitet za zrakoplovstvo je izjavio, nakon proučavanja snimljenih podataka leta iz crne kutije, da je do pada došlo nakon što su piloti vidjeli različite podatke o brzini aviona.

Letjelica se srušila samo nekoliko minuta nakon što je uzletjela iz Moskve na putu za Orsk, grad oko 1.600 kilometara jugoistočno od Moskve. Potvrđeno je kako su svi ljudi u letjelici – 65 putnika i šestero članova posade - poginuli. 

Komadi Antonova An-148 pronađeni su u području Ramenskoje, oko 40 kilometara od aerodroma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.