GLOBUS

Volodin poručio novinarkama da promijene posao ako su izložene seksualnom uznemiravanju

Fena

9.3.2018

Glasnogovornik ruske državne Dume Vječeslav Volodin (Vyacheslav) poručio je novinarkama da promijene posao ukoliko se suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem. Volodin se na taj način obratio novinarkama uoči Međunarodnog praznika žena, koji je ujedno i ruski državni praznik.

Volodin je rekao da su nedavne optužbe za seksualno uznemiravanje žena na račun poslanika Leonida Slutskog (Slutsky) zapravo pokušaj da se diskreditira ovaj zakonodavac.

- Da li je opasno za vas da radite u Dumi (Donji dom)? - pitao je Volodin novinarke, te nastavio - Ako je tako, onda promijenite posao.

Volodin je blizak saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a ranije je obavljao funkciju zamjenika šefa predsjedničkog ureda. Njegove reakcije uslijedile su dan nakon što je novinarka BBC-a optužila Slutskog za seksualno uznemiravanje.

Farida Rustamova, iz ruske službe BBC-a, treća je novinarka koja javno optužuje Slutskog za nedolično ponašanje. Rustamova je snimila audio o ovom događaju prije godinu dana, a iz BBC-a poručuju da posjeduju snimak, ali su odlučili da ga ne objavljuju.

Slutski, koji predsjedava Duminim komitetom za međunarodne odnose odbio je sve optužbe i zaprijetio kako će podnijeti tužbu za klevetu.

Podsjetimo, Rustamova je u martu prošle godine posjetila Slutskog u njegovom uredu kako bi snimila izjavu o posjeti tadašnje francuske predsjedničke kandidatkinje Marin Le Pen (Marine).

Slutski je neočekivano promijenio temu tokom diskusije i upitao Rustamovu da li želi napustiti BBC kako bi radila za njega, objavila je britanska televizija na svojoj internet-stranici 7. marta.

Kada ga je odbila, žalio se rekavši "pokušavate se izvući od mene, ne želite da me poljubite, povrijedili ste moja osjećanja", ispričala je novinarka.

BBC pojašnjava kako se na snimku čuje objašnjenje novinarke da ima dečka i nada se da će se za njega udati.

- Sjajno, bit ćeš njegova žena i moja gospodarica - nastavio je Slutski.

Prema izjavi Rustamove, Slutski joj je onda prišao i "krenuo rukom, otvorenim dlanom, prema intimnim dijelovima", izvještava BBC.

Farida Rustamova bila je jedan od anonimnih izvora koji su u početku inicijalno optužili Slutskog, prije nego su odlučili otvoreno progovoriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.