GLOBUS

Stiv Benon u Francuskoj na skupu krajnje desnice

Avaz.ba

10.3.2018

Kao predstavnik najtvrđe američke desnice, Stiv Benon (Steve Bannon) je vodio završnicu predsjedničke kampanje Donalda Trampa, a zatim postao i njegov savjetnik u Bijeloj kući.

Bivši savjetnik američkog predsjednika i zvijezda krajnje desnice uveličao je kongres francuske stranke krajnje desnice Nacionalne fronte koja planira redizajnirati se promjenom imena kako bi biračima bila privlačnija za evropske izbore iduće godine.

“On će nam objasniti da je pobjeda moguća”, rekao je u subotu Sebastien Šenu, jedan od glasnogovornika FN-a objašnjavajući učešće tog uticajnog i vrlo kontroverznog Amerikanca.

Njegov dolazak na kongres FN-a nije prošao bez ironičnih komentara.

Stiv Benon, “kralj Fake news (lažnih vijesti) i bjelačkih rasista”, FN će možda “promijeniti ime, ali ne i politički smjer”, napisao je predsjednik Republike u pokretu, stranke koju je osnovao francuski predsjednik Emanuel Makron.

Kritike Benonovog dolaska izrekao je i sam osnivač FN-a, Žan-Mari Le Pen (Jean-Marie Le Pen), ocijenivši da “taj paradoksalni” dolazak nije u skladu s težnjom FN-a da se “desotonizira”. Time je aludirao na proces koji je počela još 2011., njegova kći Marine Le Pen kako bi uljepšala imidž stranke i učinila je prihvatljivijom.

Žan-Marie Le Pen je u zadnjem trenutku odustao od dolaska na kongres stranke iz koje ga je vlastita kći isključila. Na dvodnevnom kongresu osnivaču će se, kako je najavljeno, službeno oduzeti titula počasnog predsjednika.

Složni u napuštanju eura

Prvog dana kongresa, dužnosnici su objavili rezultate upitnika koji je ispunilo 30.000 članova stranke, prenosi agencija dpa.

Prema anketi se čak 98 posto birača izjasnilo za smanjenje useljavanja na “minimalnu razinu”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.