TRAGIČNO

Oglasili se vlasnici psa koji je uginuo u avionu ''United airlinesa''

B92

15.3.2018

Porodica, čiji je ljubimac uginuo nakon što im je stjuardesa kompanije ''United airlines'' naredila da ga smjeste u pregradu za ručni prtljag, javno se oglasila povodom tog incidenta.

Katalina Robledo vraćala se sa svoje dvoje djece i desetomjesečnim francuskim buldogom iz Hjustona u Njujork, gdje radi njen suprug. 

Robledo navodi da joj je stjuardesa uporno govorila da ljubimca mora smjestiti u pregradu za ručni prtljag, umjesto pod sjedište, kako ne bi blokirao put. 

- Podigla ga je, smjestila unutra, i zatvorila, kao da je riječ o koferu - rekla je. 

- Čak je uvjeravala putnicu do nas da će pas tako biti sigurniji - dodala je.

Mnogi putnici rekli su da se na letu čuo lavež psa, ali da je ostao na istom mjestu sve dok avion nije sletio. 

Putnica Magi Greminger (Maggie Graminger) kaže da je pas lajao sve do turbulencije, koja je nastupila oko 30 minuta po polijetanju. 

Nakon toga nastupio je muk, a kada je avion sletio, porodica je shvatila da je za njihovog ljubimca bilo prekasno. 

- Mama je ustala, uzela torbu i izvadila ga iz nje, ali Kokito se nije pomjerao. Počela je da ga doziva i budi, ali on nije reagirao - rekla je 11-godišnja Sofija. 

Putnici su bili zaprepašteni kada se Katalina ''slomila'' i briznula u plač, jer su shvatili da se pas ugušio. 

- Jedan od putnika se ponudio da pridrži njenu dvomjesečnu bebu, jer se ona u međuvremenu srušila na pod i počela da plače, držeći psa u rukama, i ljuljajući se naprijed-nazad. Njena kćerka je također bila u suzama - rekla je Greminger. 

- Bio je član naše porodice - rekla je Sofija. 

Putnica je dodala da je stjuardesa, koja je naredila da se pas smjesti u pregradu, bila šokirana, i da je tvrdila da nije znala da se u torbi nalazi životinja. 

- Bilo je apsolutno užasno - rekla je Greminger. 

Udruženje avionskog osoblja izjavilo je za "Today" da se stjuardesama daju instrukcije da nikada ne smještaju ljubimce u pregradu za prtljag. 

- Niko od osoblja ne može da razumije zašto je zaposlena naredila putnici da smjesti psa u pregradu - izjavila je Sara Nelson (Sarah), predstavnica udruženja. 

Kompanija je u međuvremenu saopćila da preuzima punu odgovornost za ovaj "tragični događaj", i da će učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi da se ovako nešto ikada ponovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.