POLITIKA

Pelegrini imenovan za premijera Slovačke

Fena

22.3.2018

Slovački predsjednik Andrej Kiska imenovao je u četvrtak Pitera Pelegrinija (Peter Pellegrini) za premijera kako bi okončao političku krizu izazvanu ubistvom novinara koje je dovelo do masovnih protesta i ostavke Roberta Fica.

U najvećim protestima slovačke trodecenijske demokratije, deseci hiljada ljudi izašli su na ulice zahtijevajući novu vladu i 'poštenu' istragu prošlomjesečnog ubistva Jana Kuciaka (Kutziak - 27), koji je istraživao slučajeve korupcije koji uključuju poslovne ljude s političkim vezama.

Vladajuća stranka Smer izabrala je Pelegrinija, 42-godišnjeg zamjenika premijera, za naslijednika Fica koji bi održao trostranačku vladu do kraja njenog mandata.

Također je izabrala nestranačkog kandidata Tomasa Drukera (Drucker) da predvodi ministarstvo unutrašnjih poslova i udovolji zahtjevima demonstranata i predsjednika Kiske da postavi osobu koja će osigurati nezavisnu istragu ubistva Kuciaka.

Kiska je odbio prvog Pellegrinijevog kandidata za ministra unutrašnjih poslova i izjavio je u srijedu da nije u potpunosti zadovoljan predloženom vladom ali da je dostigao limite svojih predsjedničkih ovlasti.

Mnogi Slovaci ne vjeruju da će Pelegrini, koga je izabrao Fico, i Druker osigurati poštenu istragu Kuciakovog ubistva dok Smer stranka, česta meta tekstova novinara, ostaje na vlasti.

Organizatori protesta planiraju nove demonstracije u petak, četvrtu uzastopnu sedmicu, prenosi agencija Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.