IZBORI

Njemački SPD dobio prvu predsjednicu u historiji stranke

Index.hr

22.4.2018


Dosadašnja predsjednica zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nales (Nahles) izabrana je na vanrednom stranačkom kongresu u Visbadenu za novu predsjednicu stranke.

Andrea Nales je izabrana sa 66,35 posto glasova za prvu predsjednicu najstarije njemačke političke stranke i manjinskog partnera u aktuelnoj demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel.

Slab postotak povezuje se s unutrašnjim previranjima koji već mjesecima tresu njemačke socijaldemokrate. Andrea Nales je najavila sveobuhvatne reforme koje bi SPD trebale vratiti na stare pozicije.

Protukandidatkinja 47-godišnjoj Andreji Nales bila je dotad relativno nepoznata SPD političarka iz pokrajine Šlezvig-Holštajn Simone Lange. Ona je odmah nakon izbora čestitala novoj predsjednici i poželjela joj mnogo sreće i ustrajnosti u procesu obnove stranke.

- Imaš moju punu podršku i želim ti puno snage i uspjeha - rekla je Lange, gradonačelnica Felnzburga.

U 155-godišnjoj historiji stranke do sada su se samo jednom za mjesto predsjednika kandidirala dva kandidata. Smatra se da je Lange dobila glasove protivnika ulaska SPD-a u novu koaliciju s demokršćanima oko čega se unutar stranke mjesecima vodila žestoka rasprava. Nales se zajedno s bivšim predsjednikom socijaldemokrata Martinom Šulcom (Schulz) nalazila na čelu pobornika ponovnog ulaska u vladu Angele Merkel.

Ona se, osim toga, našla na udaru kritika zbog "autoritativnog stila vladanja“ zajedno sa Šulcom, koji je u jeku stranačke krize dao ostavku.

Andrea Nales je nekada bila predsjednica mladeži SPD-a, a dolazi iz radničke i katoličke porodice. Dugo vremena je slovila kao buntovnica i veliki protivnik reforme socijalnog sistema Agenda 2010., koju je pokrenuo bivši socijaldemokratski kancelar Gerhard Šreder (Schroeder).

Kao ministrica rada u trećem kabinetu Angele Merkel, Andrea Nales smatra se najzaslužnijom za uvođenje minimalca, a za vrijeme njenog mandata ministarstvo rada je ukinulo i ograničenja pristupa tržištu rada za hrvatske državljane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.